Співробітники Державної служби охорони в Харкові затримані і відсторонені від займаних посад за неправомірне застосування сили та спецзасобів щодо судді Київського райсуду Харкова, повідомив перший заступник прокурора Харківської області Володимир Суходубов.

«Затримано та заарештовано трьох співробітників міліції, які безпосередньо брали участь у застосуванні сили по відношенню до судді», - сказав він на брифінгу, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

За його словами, конфлікт між суддею, який разом з компанією друзів відзначав день народження свого знайомого в ресторані, і громадянином Росії 12 червня виник дуже «стрімко, він розвивався на очах у співробітників ДСО».

«Першим завдав удару бєлгородець (громадянин РФ), потім завалила суддю охорона закладу на вулиці на очах ДСО, вони це бачили. Тобто суддю вдарили, охорона, замість того щоб затримати злочинця, який наніс удар судді, валить суддю, і в цей час підключається ДСО», - сказав Суходубов.

Він підкреслив, що якби співробітники Держохорони діяли за законом, вони б були зобов'язані затримати всіх учасників конфлікту і доставити їх до міліції для розгляду.

За його словами, поширена прес-службою ДСО інформація про цей інцидент не відповідає дійсності, що, на його думку, свідчить про «прагнення будь-якою ціною захистити честь мундира».

Він підкреслив, що в конфлікті брали участь і були заарештовані не два, а три співробітники ДСО. Крім того, суддя перебував не в стані сильного алкогольного сп'яніння, як стверджували в ДСО, а в стані легкого алкогольного сп'яніння, оскільки випив один келих пива.

Крім того, Суходубов повідомив, що співробітники ДСО застосовували силу, наручники і сльозогінний газ відносно судді, коли той вже лежав обличчям вниз на асфальті, тобто фактично не міг намагатися вирвати табельну зброю у співробітників міліції.

За його словами, щодо співробітників ДСО порушено кримінальну справу за ст.365 ч.2 КК України (перевищення влади і службових повноважень, якщо воно супроводжується насильством або погрозою застосування насильства). Крім того, в міліції перебуває кримінальне провадження за статтею «хуліганство», порушене відносно співробітників охорони ресторану, в якому почався конфлікт. Суходубов зазначив, що співробітники ДСО незаконно утримували суддю протягом 20 хвилин, навіть після того, як дізналися, що він суддя.

Як відомо, за законом судді володіють недоторканністю, і застосування до них спецзасобів заборонено.

Як повідомляв ForUm, у Харкові в ніч на середу два міліціонери ДСО затримали п'яного дебошира, який виявився суддею одного з районних судів. Після встановлення особи затриманого наручники з нього були зняті, а він переданий представникам прокуратури міста.
У четвер вранці за ініціативою органів прокуратури, на підставі рішення суду, були заарештовані співробітники ДСО, які затримали суддю.

Міністр внутрішніх справ України Віталій Захарченко звернувся до генерального прокурора Віктора Пшонки з проханням об'єктивно розслідувати причини і обставини інциденту.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

335