П'ятеро вчених з NASA виявили водно-крижані хмари на Марсі, які призводять до півдобових (кожні 12 годин) коливань температури повітря на планеті, повідомили у прес-службі NASA.
«Ми вважали Марс холодним і сухим світом з незначною кількістю води, але насправді в атмосфері Марса більше водяної пари, ніж у верхніх шарах атмосфери Землі. Завжди вважалося, що водно-крижані хмари формуються в районах з холодними температурами, але зворотний вплив цих хмар на структуру температури на Марсі не було оцінено. Тепер ми знаємо, що ми повинні вивчити ці хмари, якщо ми хочемо зрозуміти структуру марсіанської атмосфери. Це можна порівняти з науковими дослідженнями, що стосуються атмосфери Землі, де ми вивчаємо хмари, щоб краще зрозуміти їхній вплив на клімат», - сказав один з дослідників Армін Кляйнбойль.

Як виявилося, марсіанська атмосфера наповнена водно-крижаними хмарами протягом більшої частини року. Хмари в екваторіальній області знаходяться приблизно за 6-19 миль (10-30 кілометрів) над поверхнею Марса, і поглинають інфрачервоне світло, що випромінюється від поверхні в денний час. Це відносно прозорі хмари, як тонкі перисті хмари на Землі.

Відкриття водно-крижаних хмар і півдобових коливань температури Марса стало справжньою сенсацією, оскільки раніше вважалося, що температура на планеті змінюється раз на добу, і що води на Марсі практично немає.

Як раніше повідомляв ForUm, почався відбір учасників для експедиції на Марс в один кінець.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

229