Туреччина поінформувала Всесвітню торгову організацію про те, що запровадить мито на ввезення українських волоських горіхів у відповідь на підвищення Україною ввізного мита на імпортні авто. За рахунок цього в Туреччині розраховують отримати приблизний еквівалент від втрат турецького автоекспорту - близько 6,1 мільйонів доларів.

Заходи Туреччини повинні бути схвалені на засіданні Ради з торгівлі товарами ВТО 11 липня цього року. Вони набудуть чинності наступного дня.

У свою чергу, Японія повідомила Раду з торгівлі товарами ВТО, що Україна порушила правила, збільшивши мита. Токіо хоче від Києва скасування підвищення, а в разі відмови «розглядатиме питання про вжиття необхідних заходів відповідно до угод ВТО», - наголошується в повідомленні, розміщеному в середу на сайті ВТО. На відміну від Туреччини, не уточнюється, про які саме «необхідні заходи» йдеться.

Як зазначають експерти, інші невдоволені члени ВТО можуть вдатися до аналогічних заходів у відповідь.

Крім того, Євросоюз, Японія, Південна Корея і Росія, які є експортерами автомобілів в Україну, вимагають від Києва пояснень щодо підвищення у березні мит на імпорт терміном на три роки. Відповідно до правил ВТО, країни-члени можуть встановлювати тарифи з метою захисту, якщо існує загроза серйозної шкоди для виробників від різкого збільшення імпорту. Але є суворі норми щодо використання цієї можливості, і Україну звинувачують у їх ігноруванні.

Як повідомляв ForUm, Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі прийняла рішення про введення спеціальних мит на імпорт автомобілів у розмірі 6,46% на автомобілі з об'ємом двигуна більше 1000 куб. см, але не більш як 1500 куб. см, і 12,95% на автомобілі з об'ємом двигуна більше 1500 куб. см, але не більш як 2200 куб. см.

Очікується, що спецмито на іномарки допоможе стати на ноги вітчизняному автопрому

За матеріалами: «Reuters», «Укрінформ»,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

201