Платіжний баланс України у 2013 році має тенденцію до поліпшення. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, представляючи «Державну програму активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки» під час Першої міжнародної бізнес-конференції «ABC: Ukraine & Partners» заявив перший віце-прем'єр-міністр України Сергій Арбузов.

За словами чиновника, до кінця року прогнозується скорочення дефіциту поточного рахунку до 7% ВВП з 8,4% ВВП у 2012 році. «А в середньостроковій перспективі ми плануємо вийти на 3-4% ВВП», - сказав він і уточнив, що якщо за 4 місяці минулого року дефіцит зовнішньоторговельного балансу становив 4 млрд доларів, то у січні-квітні-2013 це 2,8 млрд .

Перший віце-прем'єр додав, що Україна залишається чистим реципієнтом капіталу: профіцит фінансового рахунку у 2012 році склав 10 млрд доларів, а за 4 місяці цього року - 5 млрд доларів «Базові показники 2012 року істотно перевищені. Так, прямі іноземні інвестиції залишаються на рівні близько 4% ВВП», - зазначив Арбузов.

Він підкреслив, що в цілому країна залишається важливим гравцем світової економіки, входячи до п'ятірки найбільших на планеті експортерів зернових, займаючи 10 місце з виплавки сталі та 4 по запасах рудних корисних копалин, будучи найбільшим глобальним транзитером енергоресурсів. «Кабмін серйозно налаштований на поліпшення інвестиційного клімату та залучення іноземного капіталу, знаковим кроком у цьому плані буде активізація так званої антирейдерської комісії під моїм керівництвом», - зазначив чиновник.

За його словами, економіка України проявила себе стійкою до зовнішніх потрясінь і здатною розвиватися в несприятливих умовах: істотно знизилася інфляція - її значення близькі до нульового рівня з середини 2011 року, а населення, як основний кредитор економіки, зробило свій вибір на користь вкладів у гривнях . Так, за 5 місяців цього року гривневі депозити фізосіб зросли на 19%.

Арбузов нагадав, що «Держпрограма активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки» передбачає 5 основних напрямів дій уряду:

1. Підвищення конкурентоспроможності економіки і поліпшення інвестиційного клімату;

2. Підтримка національного товаровиробника та реалізація політики імпортозаміщення;

3. Розвиток високотехнологічних перспективних секторів;

4. Структурні реформи в стратегічних секторах;

5. Збільшення обсягів експорту товарів вітчизняного виробництва і послуг.

Документ пройшов кілька циклів обговорення, в тому числі з МВФ, ВТО, іншими міжнародними та вітчизняними експертами.

«Прийняття та виконання Програми забезпечить не просто тимчасове підвищення економічної активності, воно стане початком структурних змін у національній економіці. Ми винесли на рівень дискусії з іноземними партнерами питання Держпрограми свідомо. Уряд запрошує інвесторів до співпраці за пріоритетними для країни проектами вже зараз», - додав перший віце-прем'єр-міністр України.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

556