З 1 липня період відпустки через вагітність та пологи буде зараховуватися до страхового стажу, повідомили в прес-службі Міністерства соціальної політики.

Відповідна норма передбачена Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо призначення та індексації пенсії», заявив директор Департаменту пенсійного забезпечення та соціального захисту інвалідів Микола Шамбір.

«Відтепер загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню підлягають жінки, що знаходяться у відпустці через вагітність та пологи і отримують допомогу. Цей період буде зараховуватися до страхового стажу при призначенні їм пенсії», - сказав він.

Микола Шамбір зазначив, що питання зарахування до страхового стажу періоду перебування у відпустці у зв'язку з вагітністю та пологами піднімалося з 2004 року.

«Щоб ця норма почала діяти, парламент вніс зміни до законодавства щодо збору єдиного соціального внеску (ЄСВ). Згідно з ними, страхові внески за період перебування у декретній відпустці платитиме роботодавець, виходячи з нарахованої суми допомоги у період вагітності та пологів. ЄСВ у такому випадку буде становити 33,2% від цієї суми. Разом з тим з працівниці буде утримуватися 2% із суми допомоги у період вагітності та пологів», - пояснив нововведення фахівець.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

446