Сучасне і якісне регулювання митної справи дозволяє поліпшити умови ведення міжнародної торгівлі. Про це, виступаючи з доповіддю на конференції «Зовнішньоекономічна діяльність: нові шляхи партнерства бізнесу і влади», заявив перший заступник міністра доходів і зборів Степан Дериволков, повідомляє кореспондент ForUm'у.

Він нагадав, що в Україні розроблений і введений в дію Митний кодекс.

«Партнерство митниці та бізнесу забезпечує впровадження сучасного законодавчого регулювання митної справи, яке відповідає міжнародним нормам і стандартам», - сказав він і додав, що законодавство також відповідає практичним вимогам роботи митних органів.

За його словами, Україна має на меті скоротити час пропуску товарів через кордон, кількість документів, які надаються на митниці, а також час здійснення митних формальностей і витрат підприємців.

Дериволков зазначив, що вже сьогодні є позитивні результати. Протягом 2013 року список товарів, що вимагають державного контролю, скоротився на 33,6%. Так, час митного контролю вантажних транспортних засобів у пропускних пунктах скоротилася майже вдвічі.

Також митні органи проводять огляд тільки 3% митних декларацій, у той час як згідно з зобов'язаннями перед ЄС ця кількість може досягати 5%.

Крім того, у 2013 році прийнято в 5,5 разів менше рішень про коригування митної вартості та майже в 6 разів менше класифікаційних рішень у порівнянні з аналогічним періодом 2012 року.

Перший заступник міністра також повідомив, що у травні середній час оформлення декларації склав 1,19 години при імпорті і 39 хв - при експорті. 9% декларацій були електронними.

Дериволков зазначив, що і надалі будуть розроблятися і впроваджуватися механізми, що дозволяють швидше пройти митні оформлення і перетнути кордон.

Нагадаємо, новий Митний кодекс набув чинності 1 червня 2012 року.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

170