Україна вже почала підготовку відповідної законодавчої та інституційної основи для імплементації майбутньої Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. Про це заявив Президент України Віктор Янукович, виступаючи на пленарному засіданні 18-го саміту глав держав Центральної Європи у Братиславі, повідомляє прес-служба Глави держави.

«У рамках порядку денного Асоціації Україна-ЄС, яка є невід'ємною частиною президентської програми реформ, здійснюється виконання окремих положень Угоди про асоціацію. Курс реформ власне підпорядкований спільній меті нашої євроінтеграції - забезпечити громадянам України європейські умови і рівень життя», - зазначив він.

За словами Президента, в Україні сьогодні реалізуються безпрецедентні за масштабами і глибиною перетворення в усіх сферах суспільного життя.

«Кардинально змінюється система судочинства, правоохоронна система, йде розвиток інститутів правової держави, поліпшуються умови роботи для бізнесу, модернізується енергетичний сектор. Реформування української системи правосуддя відповідно з європейськими цінностями і стандартами повинно забезпечити формування ефективного механізму захисту конституційних прав громадян. У тісній співпраці з Радою Європи проводиться також реформа кримінальної юстиції, яка спрямована на вдосконалення роботи всієї правоохоронної системи», - заявив Янукович.

Глава держави нагадав, що набрав чинності новий Кримінальний процесуальний кодекс, який прийшов на зміну старому, радянському, який діяв ще з початку шістдесятих років минулого століття. «У роботі над цим кодексом активно брали участь експерти Ради Європи, таким чином, цей документ повністю відповідає європейським стандартам. Він докорінно змінив модель кримінального процесу: з пострадянської - обвинувальної на європейську - змагальну. Таким чином, Україна отримала важливий елемент сучасної правової держави - судову систему, в якій адвокатура має більш широкі права на рівні обвинувачення», - підкреслив він.

«Прийнятий у минулому році Закон України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» у комплексі з новим Кримінальним процесуальним кодексом повинен забезпечити відповідний рівень захисту прав та інтересів кожного громадянина. Процес реформування кримінального та кримінально-процесуального законодавства спрямований, серед іншого, на гуманізацію правових норм і зменшення кількості осіб, які перебувають під вартою», - зазначив Президент.

За його словами, в Україні діє новий Закон «Про засади запобігання та протидії корупції», затверджена Національна антикорупційна стратегія на 2011-2015 роки, також триває змістовна робота з підготовки конституційної реформи, яка ведеться у рамках Конституційної асамблеї.

«Підкреслю, всі перетворення в Україні проводяться за європейськими стандартами. Зрозуміло, що в цій справі ми зацікавлені у всебічній підтримці, а також технічній та експертній допомозі з боку Євросоюзу та його держав-членів. Упевнений, що особливу роль у цьому можуть грати і країни Центральної Європи, наші сусіди, давні друзі та надійні партнери», - підсумував Янукович.

Як повідомляв ForUm, 18-й саміт глав держав Центральної Європи мав відбутися в Ялті 11-12 травня 2012 року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

164