Президент України Віктор Янукович під час 18-го Саміту глав держав Центральної Європи заявив про незмінність бажання України стати частиною Європи. «Віра українців в об'єднану Європу і бажання колись стати її повноправною частиною не похитнулася», - сказав Президент, повідомляє прес-служба Глави держави.

За словами Президента, ЄС для нас і сьогодні залишається прикладом політичного, економічного і соціального успіху. І не тільки прикладом, а й каталізатором системних соціально-економічних реформ, які зараз проводяться в Україні. «Об'єднана Європа - чітко задекларований цивілізаційний вибір України. Такий вибір виходить не тільки із геополітичних реалій та економічної доцільності, а й, перш за все, із природної європейської ідентичності нашого народу, її історичної, культурної та ціннісної єдності з іншими європейцями», - сказав він.

Він підкреслив важливість перспективи членства в ЄС. «І я не бачу ніяких об'єктивних причин, які могли б позбавити Україну і низку інших держав регіону такого потужного інтеграційного інструменту», - зазначив Глава держави.

За словами Януковича, в Україні розуміють, що у непростих кризових умовах європейці досить чутливо ставляться до питань подальшого розширення ЄС. «Можливо, це виглядає парадоксально, але європесимізм, який у зв'язку з кризовими явищами на континенті торкнувся багатьох у Євросоюзі, практично не позначився на українському суспільстві», - додав він.

При цьому Президент висловив сподівання, що Угода про асоціацію з ЄС буде укладена під час Саміту «Східного партнерства» у Вільнюсі в листопаді цього року.

«Цей документ - не просто декларація про початок якісно нового рівня відносин України та ЄС. Для України це, насамперед, детальна програма перетворень в усіх сферах життя нашої держави у відповідності з європейськими стандартами, дорожня карта нашого зближення з Європейським Союзом, інструмент консолідації європейських цінностей », - зазначив Президент.

За його словами, ключовою складовою угоди з ЄС стане створення поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі. «Це відкриє шлях до інтеграції економіки держави у внутрішній ринок ЄС, а значить, буде стимулювати її якісну модернізацію», - зазначив він. При цьому Президент переконаний, що приєднання внутрішнього ринку України до європейського економічного простору надасть «істотного позитивного впливу на загальноєвропейську економічну ситуацію і допоможе процесу виходу Європи з кризи».

«Саме тому підписання цього історичного документа взаємовигідне як для України, так і для Європейського Союзу. Це в інтересах обох сторін», - заявив Янукович.

Як повідомляв ForUm, Президент України Віктор Янукович 13 червня здійснює робочий візит до Словаччини для участі у 18-му саміті глав держав Центральної Європи.

15 травня поточного року Європейська комісія схвалила проект рішення Ради ЄС щодо підписання Угоди про асоціацію з Україною. Документ містить не тільки політичну складову, але також передбачає створення зони вільної торгівлі Україна-ЄС.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

292