У парламенті був зареєстрований законопроект, що передбачає вилучення терміну «Велика Вітчизняна війна» з підручників та нормативно-правових актів. Його ініціаторами виступили депутати від ВО «Свобода» Ірина Фаріон та Юрій Михальчишин.

На думку авторів даного законопроекту, термін «Велика Вітчизняна війна» не тільки не відповідає історичній правді, а й суперечить європейським підходам до оцінки Другої світової війни, що може негативно позначитися на реалізації євроінтеграційних прагнень України. Крім того, цей термін використовується в Україні на догоду ідеологічній концепції Російської Федерації, президент якої неодноразово висловлювався про те, що Росія перемогла б у Великій Вітчизняній війні і без участі України.

«Незалежна Україна «успадкувала низку тоталітарних міфів радянського періоду» своєї історії, серед яких ключовим є міф, пов'язаний з «Великою Вітчизняною війною», - наголошується в пояснювальній записці до законопроекту.

Новий законопроект «свободівців» викликав активне обговорення в українському суспільстві. Варто зазначити, що у ініціативи Михальчишина і Фаріон противників набагато більше, ніж прихильників.

Наприклад, за результатами соцопитування у місті-герої Києві, 80% опитаних категорично не підтримують «перейменування» Великої Вітчизняної війни. І лише 2% киян однозначно підтримують пропозицію ВО «Свобода».

Багато противників у цієї постанови і серед народних обранців. Зокрема, депутат від Партії регіонів Сергій Горохов зараз готує законопроект про заборону використання у назвах політичних об'єднань слова «свобода», оскільки ініціатива щодо вилучення терміну «Велика Вітчизняна війна» дискредитує в Україні слово «свобода».

Про те, чи варто вилучати термін «Велика Вітчизняна війна» з навчальної літератури і чи справді він суперечить історичній правді, ForUm запитав у експертів і політиків:

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

807