Голова Верховної Ради України Володимир Рибак вважає, що держбюджет цього року з точки зору розподілу ресурсів між центральним та місцевими бюджетами «є напруженим», і прогнозує аналогічну ситуацію і з бюджетом 2014 року.

Як повідомляє прес-служба Верховної Ради, про це він заявив, виступаючи перед учасниками «Дня діалогу представників органів місцевого самоврядування та центральних органів виконавчої влади», який відбувся в рамках засідання ІХ Українського муніципального форуму Асоціації міст України в четвер у Ялті.

Рибак підкреслив, що бюджет-2013 «є досить напруженим, що позначається на взаєминах державного та місцевого бюджетів».

«За практиці попередніх років, на виконання делегованих державою повноважень відволікається третина власних доходів місцевих бюджетів. І поки немає впевненості, що ситуація цього року зміниться на краще», - сказав керівник парламенту.

На його думку, такий стан з виконанням бюджету вимагає ефективного використання кожної гривні, а також раціонального розподілу наявних ресурсів.

«Представлений урядом до парламенту проект Основних напрямів бюджетної політики на 2014 рік показує, що бюджет наступного року буде не менш напруженим, - сказав Рибак. - За великим рахунком, він повинен бути результатом плідної співпраці всіх нас». За його словами, при розгляді бюджету в кожному населеному пункті мають бути визначені болючі проблеми, «щоб кожна бюджетна копійка у наступному році була використана з користю для справи».

Рибак висловився за необхідність збільшення в наступному році питомої ваги місцевих бюджетів у зведеному бюджеті України та підвищення їхньої фінансової спроможності. Він підкреслив, що формування бюджету на наступний рік має відбуватися за активної співпраці центральної та місцевої влади.

Нагадаємо, Кабінет Міністрів планує дефіцит держбюджету в 2014 році в межах 3% ВВП при очікуваному дефіциті держбюджету в 2013 році на рівні 3,2% ВВП.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

259