Херсонський водоканал отримав чергове попередження про знеструмлення об'єктів водопостачання, незважаючи на всі домовленості з «Херсонобленерго». Про це повідомляє прес-служба водоканалу.

«17 червня 2013 року, в порушення досягнутих угод, енергетики вимагають від водоканалу повної оплати всієї суми заборгованості. В іншому випадку 17, 18 і 19 червня планується зупинка енергопостачання всіх об'єктів Херсонського водоканалу і, як наслідок, у кранах в усіх херсонців - і тих, хто регулярно платить за водопостачання, і тих, хто не платить взагалі, - не буде води », - наголошується у повідомленні.

Як заявляють на водоканалі, ситуація з неповною оплатою спожитої енергії викликана об'єктивними причинами.

Зокрема, з березня 2013 тарифи на водопостачання та водовідведення залишаються незмінними, тоді як тариф на електроенергію зріс на 14%. За даними водоканалу, ростуть витрати на експлуатацію та ремонт обладнання, утримання автотранспорту, вартість паливно-мастильних матеріалів, хімічних реагентів і т.д. В даний час окупність тарифів водоканалу становить 65%.

При цьому державою розроблено механізм компенсації різниці між тарифом і собівартістю, але сума боргу держбюджету перед водоканалом в сумі 63,7 млн грн. може бути відшкодована тільки за умови наявності заборгованості за енергоносії.

Як наголошується в повідомленні, для цього і було підписано додаткову угоду, умовою якого є щомісячне накопичення боргу перед енергетиками в сумі 800 тис. грн. протягом січня-квітня поточного року (при місячному нарахуванні 3,5 млн грн.).

У той же час, поточні нарахування за електроенергію оплачуються водоканалом регулярно і повністю, зазначають на підприємстві. Станом на 12 червня борг водоканалу становить 3,75 млн грн., З яких 3,2 млн грн. водоканал планує погасити за рахунок субвенції з держбюджету.

У той же час, «Херсонобленерго» направило на адресу водоканалу попередження про погашення всієї заборгованості, що позбавляє його можливості розрахунку за спожиту енергію коштами державної субвенції.

Як підкреслюють на підприємстві, проблема оплати за спожиту електроенергію - проблема більшості водоканалів України, причому найчастіше їх борги за використані енергоносії більше, ніж у Херсоні.

У водоканалі при цьому закликають енергетиків до цивілізованих методів вирішення проблеми.

Нагадаємо, 6 червня, ВАТ «Херсонобленерго» вже починало відключення об'єктів водоканалу від електропостачання через існуючу заборгованість.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

188