Ірландцям належить затягнути тугіше паски. За планом відновлення економіки на чотирирічний період, представлений в середу прем'єр-міністром Брайаном Коуеном, завдяки жорстким заходам економії ВВП країни буде рости щорічно на 2,75%. За 4 роки планується заощадити 15 мільярдів євро.

Проти скорочення державних витрат виступили прості ірландці, які вийшли на вулиці Дубліна. Вони звинувачують уряд Коуена в поганому керівництві і помилках, які поставили країну в залежність від фінансової допомоги ЄС і МВФ. У відповідь на отримання кредиту в розмірі 85 млрд євро Ірландію чекають зміни у системі оподаткування, скорочення соціальних виплат, передає «Euronews».

«В Ірландії головна проблема, можна сказати, у нервовій системі всієї національної економіки - банківській системі, банківському секторі, - каже єврокомісар з фінансових питань Оллі Рен. - А в Португалії інша проблема - відносно повільний темп зростання, але країна докладає величезних зусиль, щоб знизити рівень свого бюджетного дефіциту».

У той же час у Португалії відповіддю на урядовий пакет жорстких заходів економії став загальний 24-годинний страйк держслужбовців. Не працювали або працювали лише частково міський транспорт, приміські поїзди, аеропорти, комунальні служби.

Так португальці сказали своє слово напередодні наміченого на 26 листопада голосування у парламенті щодо проекту держбюджету на майбутній рік. У документ закладено скорочення бюджетного дефіциту з нинішніх 7,3% до 4,6%.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

188