У господарствах населення налічується близько 17 тисяч хворих на лейкоз корів. Цього року для профілактики захворювання, яке є спільним для людей і тварин, планується здійснити 3,8 мільйона досліджень ВРХ на лейкоз. У разі, якщо ветеринари виявляють цю хворобу, господар худоби не має права випасати її в загальному стаді і на пасовищі загального користування, а молоко не можна реалізовувати. Тому, щоб допомогти селянам, які втрачають «годувальницю», Держветфітослужба хоче ввести компенсацію вартості хворої корови. На реалізацію цієї програми буде потрібно до 50 мільйонів гривень.

«Якщо будуть знайдені гроші на відшкодування або часткову компенсацію вартості хворої на лейкоз тварини, ефективність боротьби з цією хворобою підвищиться в кілька разів. Наша служба планує звернутися в Мінагрополітики з пропозицією ввести програму відшкодування за хворих на лейкоз корів», - зазначив заступник директора Департаменту ветеринарної медицини Держветфітослужби Дмитро Мороз.

Відшкодовувати або частково компенсувати вартість хворої на лейкоз ВРХ планують за рахунок коштів, виділених на розвиток тваринництва. На реалізацію цієї програми потрібно орієнтовно 50 мільйонів гривень.

«Лейкоз ВРХ - дуже серйозна проблема для нашого тваринництва і реальна загроза для здоров'я людей. У великих господарствах боротися з цією хворобою легше, ніж в індивідуальних. Однак ми дозволяємо утримувати РІД-позитивну худобу в приватному секторі, але при виконанні низки умов. Зокрема, корів не можна випасати у сільському стаді, на пасовищах загального користування, молоко не можна реалізовувати і перед вживанням обов'язково кип'ятити», - підкреслив фахівець.

Зараз у світі не винайдено препарат для профілактики і лікування лейкозу. Худобу лише перевіряють на наявність хвороби. Так, у 2013 році в Україні ветеринари планують здійснити 3,8 мільйона досліджень ВРХ на лейкоз.

«З лейкозом можна успішно боротися і без цих препаратів, і яскравим прикладом є те, що в Україні на сьогоднішній день залишилося лише кілька неблагополучних господарств, тоді як у 80-х роках таких господарств було 97% від їх загальної кількості», - зазначив Мороз.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

340