Сьогодні на майданчику об'єкта «Укриття» Чорнобильської АЕС розпочався другий підйом східної частини арки вагою 3788,6 тонн.

Як повідомляє прес-служба державного спеціалізованого підприємства, підйомні операції виконуються в 2 етапи: 12 червня арку піднімуть на висоту 12 метрів і 13 червня ще на 21 метр, після чого її загальна висота досягне 85 метрів.

У ЧАЕС нагадали, що 24 листопада 2012 р. був виконаний перший підйом східного сегменту арки вагою 5300 тонн на висоту 22 м. Всього для східної частини арки буде виконано 3 підйоми. Третій підйом планується на кінець 2013 року, після чого східний сегмент буде зміщений у бік об'єкта «Укриття», а на звільненому майданчику розпочнуться роботи зі збірки металоконструкцій західного сегмента арки.

Нагадаємо, перетворення об'єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему розділене на три етапи. На першому етапі (1998-1999 рр., 2004-2008 рр..) виконано комплекс заходів щодо підвищення довговічності, надійності й ефективності існуючих або додатково створених структур і систем, необхідних для збереження або підвищення існуючого рівня безпеки об'єкта.

У ході другого етапу (2008-2015 рр..) планується побудувати новий безпечний конфайнмент (НБК), розробити та апробувати технології вилучення паливовмісних матеріалів, створити інфраструктуру для поводження з витягнутими РАВ.

На третьому етапі планується вилучення паливовмісних матеріалів з об'єкта, переведення їх у контрольований стан шляхом забезпечення підконтрольного зберігання всередині захисних бар'єрів та/або захоронення у геологічних сховищах РАВ.

Вартість будівництва нового безпечного конфайменту (НБК) на об'єкті «Укриття» на зруйнованому блоці Чорнобильської АЕС оцінюється в 990 млн євро.

Об'єкт буде представляти собою споруду у формі арки заввишки 105 метрів, довжиною 150 метрів і шириною 260 метрів. Після зведення він буде насунутий на четвертий блок ЧАЕС, над яким зараз знаходиться саркофаг. Планується, що спорудження НБК буде завершено до 2015 року.

Монтажні роботи зі зведення арки нового конфайнменту над зруйнованим 4-м енергоблоком Чорнобильської АЕС почалися у квітні 2012 року. Кошти на будівництво нового конфайнмента зібрані країнами-донорами чорнобильського фонду «Укриття», розпорядником коштів є ЄБРР.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

367