Заступник міністра закордонних справ України, - керівник апарату Андрій Олефіров взяв участь у засіданні Україна-ЄС на рівні політичних директорів, яке відбулося вчора, 11 червня, в Брюсселі. Сторону ЄС представляла заступник генерального секретаря Європейської служби зовнішньої діяльності Хельга Шмід, повідомляє прес-служба МЗС.

Олефіров повідомив про внутрішньополітичну ситуацію в Україні з акцентом на кроках з виконання критеріїв для підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, узгоджених під час шістнадцятого Саміту Україна-ЄС у лютому.
Сторони також обговорили співпрацю України та ЄС у сфері зовнішньої політики та безпеки, регіональні питання та взаємодію ЄС з українським головуванням в ОБСЄ, включаючи врегулювання тривалих конфліктів.

Також відбувся обмін думками з актуальних питань міжнародної безпеки, зокрема, щодо врегулювання кризи в Сирії, ядерної програми Ірану, близькосхідного мирного процесу, ситуації в Лівії. При цьому українська сторона привернула увагу ЄС до питання звільнення громадян України, які перебувають у Лівії.

Нагадаємо, 27 серпня 2011 р. лівійським повстанським батальйоном «Какаа» були затримані громадяни Білорусі, України та Росії. Всій групі пред'явлено звинувачення у відновленні військової техніки, яка використовувалася режимом Каддафі для «знищення лівійського народу».

4 червня 2012 р. Військовий суд Тріполі засудив 19 громадян України до 10 років ув'язнення за пособництво режиму екс-лідера Лівії Муаммара Каддафі. Крім того, один громадянин РФ (одесит з російським громадянством Олександр Шадра) отримав довічне ув'язнення, ще один росіянин і троє білорусів отримали по 10 років в'язниці.

20 червня захист українців, засуджених лівійським судом до 10 років ув'язнення за пособництво режиму екс-лідера Лівії Муаммара Каддафі, подав апеляцію на це рішення суду.
Вищий військовий суд Лівії переніс на 26 червня засідання, на якому відбудеться розгляд апеляції на вирок 19 громадянам України.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

341