Стамбульська поліція взяла під свій контроль площу Таксим у центрі міста, де не припинялися антиурядові акції протесту.

За заявами мерії Стамбула, метою операції спочатку було зняти плакати та іншу наочну агітацію, в першу чергу, з пам'ятника засновника сучасної Туреччини Ататюрка. Поліцейські обіцяли не чіпати маніфестантів, якщо ті утримаються від провокацій.

Однак присутні на Таксимі вступили з поліцейськими в протиборство, сторони обмінялися камінням і пляшками - з одного боку і струменями водометів і сльозогінним газом - з іншого.

Губернатор Стамбула Хюсейн Авні Мутлу поклав відповідальність за подію на площі на «маргінальні групи», які використовували димові шашки і феєрверки, щоб створити видимість надмірного використання сльозогінного газу. Таким чином, окремі особи намагалися знову викликати в громадськості невдоволення поліцією, повідомляє Euronews.

Чиновник підкреслив, що хаосу на площі Таксим вранці у вівторок вдалося уникнути тільки завдяки оперативним діям правоохоронців.

За інформацією Мутлу, учасники сутичок отримали лише незначні травми, ніхто не був госпіталізований. Разом з тим, він підтвердив затримання певного числа демонстрантів.

У парк Гезі, з якого і почалися антиурядові протести, поліцейські не заходили. Сутички між демонстрантами і силами правопорядку сталися також в Анкарі. Поліція використовувала сльозогінний газ для розгону багатотисячного натовпу, який зібрався в центрі столиці. Кілька людей було затримано.

Як раніше повідомляв ForUm, сьогодні спецпідрозділи турецької поліції за підтримки водометів прорвалися на площу Таксим у Стамбулі, де другий тиждень збираються противники прем'єр-міністра Реджепа Тайіпа Ердогана.

Сотні поліцейських, що діють під прикриттям бронетехніки, розігнали демонстрантів сльозогінним газом. Вони оточили площу і заблокували всі виходи з неї.

Нагадаємо, по всій Туреччині вже майже півмісяця тривають антиурядові демонстрації, що почалися в Стамбулі з мітингу на захист парку Гезі в центрі міста.

Жертвами сутичок стали чотири людини: троє протестувальників і один поліцейський. Кількість постраждалих, за даними правозахисників, досягла трьох тисяч осіб.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

281