Гідротехнічні споруди української ділянки Дунаю готові до прийому великої кількості води. Як повідомляє прес-служба віце-прем'єр-міністра Олександра Вілкула, про це він заявив під час виїзної наради Міжвідомчого оперативного штабу на найбільш небезпечних ділянках Дунаю в Одеській області.

Вілкул при цьому зазначив, що за оцінками експертів ситуація на Дунаї не несе масштабної загрози.

Згідно з повідомленням, у місця можливого підтоплення йде передислокація 1200 працівників Держслужби з надзвичайних ситуацій і 400 одиниць спеціальної техніки.

Зараз спостерігається незначне підвищення рівня води у річці на 1-10 см за добу, що не небезпечно. «Під керівництвом Міжвідомчого штабу всі аварійно-оперативні служби приведені у вищий ступінь готовності для оперативного реагування на можливі небезпечні ситуації і недопущення підтоплень населених пунктів», - сказав Вілкул.

Як наголошується в повідомленні, Гідрометцентр спрогнозував максимальні значення рівня води в Одеській області в третій декаді червня. Усі ці рівні безпечні. Зокрема, в місті Рені Одеської області при небезпечному рівні 535 см очікуваний рівень води не перевищить позначки 480-520 см. В Ізмаїлі при небезпечному рівні 370 см вода підніметься лише до 320-360 см. У місті Кілія рівень води не перевищить позначки 190 - 210 см при небезпечних 265 см. А в місті Вилкове (при небезпечному рівні 155 см) вода зупиниться на позначці 145-155 см.

Міжвідомчий штаб проводить цілодобовий моніторинг ситуації в регіоні. «Ситуація докладно проаналізована. Складено план дій. Спрогнозований приплив води, обсяг і час її прибуття», - сказав Вілкул.

Згідно з повідомленням, цього року Урядом на оновлення 96 захисних гідротехнічних споруд в Україні виділено понад 123 млн. грн., з них на Одеську область - 10 млн. грн. Реалізація запланованих на цей рік заходів з оновлення та будівництва захисних споруд на Дунаї підвищить рівень захисту восьми населених пунктів і 2,5 тис га сільськогосподарських угідь.

Всього до складу системи протипаводкового захисту на українській ділянці річки Дунай входять 225 км захисних дамб та 13 основних шлюзів-регуляторів.

Як повідомляв ForUm, українські рятувальні служби прогнозують, що в країні великої води та масових підтоплень не буде, але при цьому вони готуються до попередження локальних можливих надзвичайних ситуацій.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

348