На початок травня 2013 обсяг портфеля кредитів будівельних підприємств склав 46,07 млрд грн., що на 2,7% перевищує обсяг відповідного портфеля на початок квітня 2013 року і на 4,8% - на початок травня 2012 року. Частка таких кредитів у структурі корпоративного кредитного портфеля за останній рік зросла з 7,1% до 7,5%.

Обсяг нових кредитів наданих будівельним підприємствам у квітні 2013 склав 3,9 млрд грн. проти 2,3 млрд грн. у березні (+ 69,6%).

Сприяє зростанню кредитування підприємств будівельної галузі співпраця банків і держави. Наявна позитивна динаміка обсягів кредитування забудовників пов'язана, в першу чергу, з впровадженням програми кредитування «Доступне житло». Перелік будівельних об'єктів, включених до цієї програми, перевищує 800.

Обсяг іпотечного кредитування населення поки залишається низьким (іпотека становить близько 3% від загального обсягу нових кредитів, наданих банками фізичним особам за останній рік). Це пояснюється невисоким рівнем платоспроможного попиту, відсутністю у банків «довгих» ресурсів і значними ризиками іпотечного кредитування, які обумовлені недосконалістю вітчизняної судової системи та чинного законодавства з точки зору захисту прав кредиторів.

Портфель іпотечних кредитів фізичних осіб протягом квітня 2013 р. скоротився на 0,7% (за останній рік - на 14,4%) - до 56,49 млрд. грн. Це результат переважання погашення іпотечних кредитів над наданням нових кредитів. При одночасному зростанні інших складових роздрібного кредитного портфеля, частка іпотечних кредитів у його структурі продовжує знижуватися (з 34,1% станом на 01.05.2012 р. до 29,7% станом на 01.05.2013 р.).

При цьому, протягом останнього року темпи падіння іпотечного портфеля дещо знизилися. Середнє скорочення портфеля роздрібних іпотечних кредитів за січень-квітень 2013 р. склало 484 млн. грн., а за відповідний період минулого року - 1123 млн. грн. Це стало можливим завдяки реалізації кількох державних іпотечних програм, заснованих на співпраці держави, банків і будівельних компаній.

Так, лише одним з шести банків, які співпрацюють з державою за програмами здешевлення іпотеки, за період дії програми видано понад 1,1 тис. кредитів фізичним особам на суму 255 млн. грн. Загалом, у держбюджеті на 2013 рік передбачено фінансування будівництва за семи державними програмами в обсязі 634,9 млн. грн. (на третину більше, ніж роком раніше). Фактично за січень-травень поточного року обсяг фінансування за зазначеними програмами склав майже 202 млн. грн. (або 96% від запланованого на цей період обсягу).

На думку аналітиків НАБУ, поглиблення співробітництва банків і держави в сегменті фінансування житлових програм у даний час є одним з найважливіших напрямів роботи. Розвиток іпотечних програм не тільки позитивно впливає на стан будівельної галузі, а й виконує важливу соціальну функцію. За умови достатнього обсягу фінансування і належного контролю за цільовим використанням коштів, компенсація частини відсоткових ставок за кредитами дозволить збільшити платоспроможний попит на банківські кредити.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

199