В Україні тільки 8% донорів беруть плату за здачу крові. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, заявив під час прес-конференції начальник управління спеціалізованої медичної допомоги Департаменту реформ та розвитку медичної допомоги МОЗ Євген Мороз.

«У нас 92,5-93% донорів - безкоштовні, які за здачу крові нічого не отримують, і 7-8% - платні. Але ця плата символічна: за літр крові - 160 грн. При нормі здачі крові 450 мілілітрів - розрахунок близько 60 грн. Кажуть, що наркомани до нас ходять здавати кров. Але ж за ці гроші вони б нічого не змогли купити, ви бачите, це не такі великі гроші», - підкреслив він.

Також Мороз розповів, що сьогодні в Україні налічується 75,7 тис. осіб, які мають статус почесних донорів.

«Це звання отримують люди, які безкоштовно здали кров не менше 40 разів, або плазму крові не менше 60 разів. У нас 84 заслужених донорів України і 13 осіб, які за донорство були нагороджені урядовими нагородами. Приклад для наслідування - Володимир Миколаєв з Дніпропетровської області, який за свою безкорисливість отримав звання Герой України. Протягом життя він 663 рази здав плазму крові (203 літри). Зараз йому понад 60, але він є активним донором», - підкреслив чиновник.

При цьому він нагадав, що кількість донорів в Україні з кожним роком все таки скорочується. «Загальна кількість донорів у 2012 році склала 605,8 тис. осіб, що на 54,5 тис. менше, ніж у 2007», - розповів Мороз.

Аліна Єремеєва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

220