Україна зайняла 111-е місце зі 162 країн у Глобальному індексі миролюбності (ГІМ) за 2013 рік, оприлюдненому Інститутом економіки та миру, опустившись за рік на цілих 40 позицій. Про це пише «ZN.UA».

Як говориться у прес-релізі інституту, Євразія і Росія залишаються серед найменш миролюбних регіонів світу, поступаючись тільки Південній Азії, Середньому Сходу і Північній Африці.

«За минулий рік позиції України, Таджикистану (118 позиція) та Росії (155) істотно погіршилися», - підкреслили укладачі рейтингу.

В індексі миролюбності Україна обійшла навіть Білорусь (96 місце), Китай (101 місце), Казахстан (78 місце) і Туркменістан (103 місце). Незначно (на один пункт нижче) розташувалися Сполучені Штати - 100-е місце.

Індекс складений на основі 23 якісних і кількісних показників, об'єднаних у три основні групи (чим менше балів, тим більш мирно оцінюється країна за цим критерієм).

Серед критеріїв - наявність і масштаб конфліктів, рівень стабільності та безпеки всередині держави і рівень мілітаризації.

Найбільш миролюбною країною світу знову визнано Ісландію.

У цілому ж, за даними ГІМ, за останні шість років було зафіксовано 5-процентне зниження Глобального індексу миролюбності.

Найбільш миролюбним регіоном залишається Європа - тут розташовані 13 держав із першої двадцятки. У трійці лідерів, після Ісландії, йде Данія, на третьому місці - Нова Зеландія.

У той же час, розорений війною Афганістан повернувся на останні позиції рейтингу. Крім того, у Сирії зафіксовано найбільше зниження індексу миролюбності за всю історію ГІМ.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

170