Фармакологічний ринок України, оцінений експертами в 2012 році у 3 млрд євро, привабливий не тільки для легальних виробників медичних препаратів, а й для фальсифікаторів, з якими Україна має намір боротися.

Про це, як передає кореспондент ForUm’y у ході відкриття міжнародної конференції «Підходи до практичної реалізації Конвенції Ради Європи щодо підроблення медичної продукції та подібних злочинів, що загрожують охороні здоров'я (Medicrime)», заявив віце-прем'єр України Костянтин Грищенко.

Так, в Україні представниками правоохоронних та контролюючих органів до споживачів не допущені близько восьми мільйонів упаковок медикаментів невідомого походження.

Крім того, Грищенко нагадав, що Україна постійно вдосконалює законодавство, протидіючи фальсифікату медпродукції.

Зокрема, з 2011 року в Україні існує кримінальна відповідальність за подібні злочини, а в 2012 році вона була посилена. Крім того, з 1 березня цього року Україна зобов'язала ліцензувати імпорт ліків. «Це дозволило посилити відповідальність іноземних виробників за якість, ефективність і безпека ліків, що продаються на території України», - сказав він.

Також в Україні впроваджується система стеження за пересуванням транспортних засобів за допомогою спеціального маркування, а також законодавчо введені поняття «великі» і «особливо великі обсяги фальсифікату», що дозволяє правоохоронцям чіткіше визначити відповідальність за злочин.

«Україна перша і поки єдина країна, член Спілки Європи, яка ратифікувала Конвенцію «Medicrime». Цей документ підписаний 22 країнами Європи. Це перший міжнародний договір у кримінальному праві, що стосується фальсифікації медпрепаратів, злочинів, що загрожують здоров'ю населення», - підкреслив віце-прем'єр і висловив упевненість, що вже найближчим часом інші країни Європи ратифікують цю Конвенцію.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

221