До листопада 2013 поставки курятини у ЄС не будуть масовими, оскільки українським експортерам, щоб реалізувати свою продукцію у ЄС, треба буде платити загороджувальне мито. Про це газеті «Капітал» заявив генеральний директор асоціацію «Союз птахівників України» Олександр Бакуменко.

Розмір мита, за його словами, залежить від виду продукції і варіюється від EUR 140 до EUR 800 за тонну.

Великих відвантажень у ЄС слід очікувати тільки після 28-29 листопада 2013 року, коли буде підписано угоду про асоціацію та створення зони вільної торгівлі між Україною та Європейським союзом на саміті ініціативи «Східне партнерство» у Вільнюсі (Литва). «Тоді ми зможемо експортувати 20 тис. тонн продукції з нульовим митом, а зараз це навряд чи комусь вигідно», - каже Бакуменко.

За його прогнозами, експортні поставки курятини в країни ЄС вітчизняні виробники зможуть розпочати протягом місяця.

Нагадаємо, у грудні 2012 року Єврокомісія ухвалила проект рішення, яке дозволяє Україні експортувати м'ясо домашньої та дикої птиці, яйця і яєчні продукти на ринок ЄС. Однак українській стороні необхідно було гармонізувати свої стандарти з європейськими вимогами. Цей процес зайняв більше трьох місяців. Переговори про відкриття ринків ЄС були розпочаті у грудні 2010 року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

155