Обсяг реального ВВП в I кварталі 2013 року проти I кварталу 2012 року скоротився на 1,1% в порівнянні з падінням на 1,3% за оперативними даними.

Разом з тим, як раніше зазначалося, на відміну від негативної динаміки II півріччя, в I кварталі 2013 року ВВП з урахуванням сезонної компоненти в порівнянні з IV кварталом 2012 року зріс на 0,6% (за оперативними даними зростання склало 0,5%) , зазначили в департаменті макроекономічного прогнозування Мінекономрозвитку.

За інформацією департаменту, в I кварталі росли всі основні компоненти внутрішнього попиту. Так, збільшився споживчий попит домогосподарств на 4,5%, інвестиційний попит на 4%, а також попит сектору загальнодержавного управління - на 2,1%.

«При таких тенденціях негативна динаміка ВВП в цілому пояснюється падінням зовнішнього попиту, а саме експорту на 6,8%. Це об'єктивно пов'язано із збереженням на початку 2013 року несприятливої ​​ цінової ситуації на зовнішніх ринках основних товарів українського експорту, в умовах триваючих рецесійних процесів в Єврозоні, що відповідно вплинуло на розвиток як зовнішньо орієнтованих, так і суміжних секторів економіки», - прокоментували у департаменті.

Також істотний вплив на динаміку ВВП в I кварталі 2013 року справило значне скорочення накопичених в II півріччі 2012 року запасів матеріальних оборотних коштів (на 22,9 млрд. грн.).

Експерти Міністерства повідомляють, що з боку пропозиції високими темпами зростала валова додана вартість сільського господарства (на 5,7%), торгівлі, ремонту автомобілів, побутових виробів та предметів особистого вжитку (на 3,1%). Разом з тим, спостерігалась позитивна динаміка і валової доданої вартості інших видів економічної діяльності (+0,9%), в основному за рахунок зростання валової доданої вартості фінансової діяльності на 3,9%.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

325