У повітрянодесантних військах Росії на базі 31-ї окремої десантно-штурмової бригади сформована миротворча бригада для виконання завдань під егідою ООН або Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ).

Бригада стовідсотково укомплектована контрактниками. Статус миротворчого з'єднання вона отримала з 1 червня 2013 року, зазначив командувач Повітрянодесантних військ Володимир Шаманов.

До кінця літа у кожній дивізії ВДВ буде сформовано по одному батальйону, укомплектованому контрактниками. Вони також будуть залучатися до миротворчих операцій, зазначає «Інтерфакс».

Для миротворчих підрозділів розроблені спеціальні програми та плани підготовки особового складу, розраховані на півтора і п'ять місяців.

Частини ВДВ були вперше задіяні у миротворчій місії ООН з підтримання миру на Балканах навесні 1992 року.

Тоді на основі резолюції Ради безпеки ООН і постанови уряду Росії в колишню Югославію був направлений російський 554-й окремий батальйон чисельністю 900 осіб, сформований на базі частин ВДВ.

У 1994 році батальйон був передислокований у район Сараєво. За його словами, в листопаді 1995 року на базі двох дивізій була створена перша миротворча російська бригада, направлена у склад КФОР на територію Боснії та Герцеговини. У червні 1999 року в Косово була направлена миротворча бригада зі складу ВДВ чисельністю 3500 осіб.

У червні 1999 року десантники миротворчої бригади під командуванням полковника Сергія Павлова здійснили блискавичний кидок і зайняли стратегічно важливий район на аеродромі Слатіна (Македонія).

З ініціативою направити російських миротворців на Голани 8 червня 2013 року виступив президент Росії Володимир Путін. Він заявив, що Росія готова замінити на Голанських висотах миротворців із Австрії, якщо на це погодиться ООН і в цьому будуть зацікавлені країни регіону.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

228