Промислово-підприємницька спільнота підтримує рішення Національного банку України про зниження облікової ставки і сподівається, що така міра регулятора буде сприяти поступовому відновленню кредитування реального сектора економіки. Про це заявив президент УСПП, народний депутат України Анатолій Кінах.

За його словами, висока вартість кредитних ресурсів, пропонованих комерційними банками, є однією із головних проблем, яка перешкоджає ефективному розвитку української економіки, зростанню промислового виробництва.

«Зниження облікової ставки Нацбанку є вкрай необхідним заходом для економіки України. Це також своєрідний орієнтир для комерційних банків для поетапного здешевлення кредитів. Разом з тим слід розуміти, що проблему підтримки реальної економіки кредитами можна ефективно вирішити завдяки спільним системним програмним діям Національного банку і уряду за підтримки ділової спільноти», - вважає Кінах.

В основі цієї співпраці, на думку президента УСПП, повинна лежати насамперед гнучка валютно-курсова політика регулятора, яка потрібна для збереження золотовалютних резервів і валютних накопичень України. Не менш важливо, на думку Кінаха, попрацювати над відновленням рівня довіри населення до банківської системи з метою більшого залучення коштів населення, оскільки причиною дорогих кредитів є високі ставки за депозитами. У тому числі потрібно знижувати обсяги урядових запозичень через механізми цінних паперів. Важливо, щоб запозичені кошти грали роль не тільки наповнювача дохідної частини бюджету в умовах проблеми його дефіциту, але і направляти на кредитування економіки, фінансування пріоритетних програм і стратегій розвитку держави.

«Вдосконалення потребує і законодавча база, насамперед у частині формування нового рівня відповідальності позичальників, конвертації фінансової відповідальності в майнову, створення дієвої системи податкового стимулювання комерційних банків, умов рефінансування і резервування для того, щоб залучені кредити направляти на створення нових робочих місць, на реалізацію потрібних Україні програм імпортозаміщення та локалізації виробництва, на активізацію економічного розвитку нашої держави», - резюмує президент УСПП.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

168