Рада Євросоюзу затвердила нове законодавство, що передбачає більш суворі правила буріння на морських шельфах з метою видобутку нафти і газу.

Таке рішення Рада ЄС ухвалила у понеділок, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Брюсселі.

«Рада ЄС ухвалила сьогодні директиву з безпеки видобутку нафти і газу на шельфах», - наголошується у документі.

Йдеться про запропоновану Єврокомісією і прийняту минулого місяця Європарламентом законодавчу директиву, яка підвищує рівень безпеки у процесі видобутку нафти і газу (буріння) на морських шельфах і вдосконалює заходи щодо реагування на надзвичайні ситуації.

Нові правила вимагають від нафтогазових компаній бути готовими до усунення можливих негативних наслідків, збитків, завданих під час видобутку енергоносіїв на морських шельфах, зобов'язують операторів негайно повідомляти про надзвичайні ситуації під час такої діяльності, а також постановляють ввести плани оперативного реагування на надзвичайні ситуації, пише «Укрінформ».

Зокрема, всі оператори повинні забезпечити належні фінансові, технічні та людські ресурси з метою мінімізації негативних наслідків в результаті можливих інцидентів. Це визначено однією із умов на отримання ліцензії для проведення робіт на шельфі.

Компанії перед початком робіт зобов'язані докладно інформувати органи влади про особливості видобутку, можливі потенційні ризики, а також заходи безпеки щодо захисту робітників. Це все має бути передбачено в опрацьованих планах оперативного реагування на кризові ситуації, у яких необхідно визначити сили і засоби мінімізації негативних наслідків техногенних аварій, катастроф.

У свою чергу, країни-члени повинні мати плани оперативного реагування на надзвичайні ситуації на морських територіях своєї національної юрисдикції, де проводиться видобуток нафти і газу, а також відповідні сили і засоби оперативного реагування.

Окремо нове законодавство підкреслює необхідність застосування підвищених стандартів і правил безпеки та захисту навколишнього середовища в регіоні Арктики.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

182