Урядовий уповноважений з питань європейської інтеграції Валерій П'ятницький і урядовий уповноважений з питань співпраці з Росією, СНД та ЄврАзЕС Валерій Мунтіян констатують, що Україна не може вибирати між Європейським і Митним союзом.

«Україна представляє цінність як унікальна держава, що володіє геостратегічним і науково-технічним потенціалом. І тому за неї йде боротьба як Заходу, так і Сходу. І там є ризики, і тут. А ми повинні виходити, в першу чергу, з національних інтересів. Коли ставиться запитання - Захід чи Схід? - це неправильно. Це як відрізати праву або ліву руку. Тому для України у жодному разі не можна ставити так питання, щоб було протистояння, тому що для України важливий ринок як країн Митного союзу, так і Європейського союзу», - говорить він.

Мунтіян стверджує, що запорукою успішного розвитку України є одночасне співробітництво з ЄС і МС.

«Чи є у нас інші ринки, які можуть компенсувати або замінити такі обсяги? А це робочі місця, надходження до бюджетів. Тому дуже строго потрібно підходити до цього питання. У жодному разі не можна втратити ні один, ні інший. Потрібно робити таку модель, яка гармонує, доповнює, як у лікарській практиці кажуть - «не нашкодь», а навпаки створюються механізми та інструменти, які збільшують і забезпечують зростання цих ринків», - говорить він.

Згоден з колегою в цьому питанні і П'ятницький.

«Україна твердо має намір домагатися підписання Угоди про Асоціацію з ЄС на Вільнюському саміті «Східного партнерства» у листопаді нинішнього року. І ЄС теж зацікавлений у підписанні цього документа - процес двосторонній. Тому сторони висловлюють готовність до певних компромісів, - зазначає він. - У той же час, МС є головним торговим партнером України, і Київ повинен відстоювати тут свої економічні інтереси. Статус спостерігача в МС дозволить Україні більш ефективно захищати інтереси своїх товаровиробників та імпортерів.

Нагадаємо, що раніше головний економіст Європейського банку реконструкції і розвитку Олександр Пивоварський заявив, що ідеальним варіантом розвитку української економки є вихід на євразійський і європейський ринки.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

198