Прем'єр-міністр Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган має намір організувати власні мітинги на противагу опозиціонерам, які другий тиждень не припиняють протестні акції з вимогою відставки уряду.

Про це повідомляє турецька газета The Hurriyet Daily з посиланням на заяву Ердогана, зроблену 9 червня на мітингу біля аеропорту Анкари Есенбога, куди прем'єр прилетів з поїздки по країні.

Мітинги правлячої партії справедливості і розвитку, лідером якої є прем'єр, призначені на наступні вихідні, 15-16 червня.

Нагадаємо, під час свого виступу Ердоган закликав своїх прихильників провчити опозиціонерів на виборах до 2014 року, а учасників протесту - припинити демонстрації, оскільки терпіння влади, за його словами, закінчується. Прем'єр підкреслив, що керівництво країни готове вести переговори, але не з натовпом, а з представниками опозиції.

У суботу сутички між турецькою поліцією і демонстрантами взяли запеклий характер. Протестувальники підпалювали шини і кидали феєрверки в співробітників поліції, які відповідали використанням сльозогінного газу.

Ердоган раніше заявив, що ніяких дострокових виборів не планується. «Уряд працює як годинник. Немає причин для проведення дострокових виборів», - сказав він.

Ердоган запевнив, що, якщо ж акції продовжаться в нинішній формі, влада змушена буде «реагувати відповідно». Які саме дії маються на увазі під цими словами, він не уточнив.
Учора, 9 червня, прем'єр встиг провести мітинги в містах Адана і Мерсин. Після виступу біля аеропорту Есенбога, Ердоган відвідав ще кілька акцій своїх прихильників у столиці, на які збиралися по кілька сотень осіб, пише «Lenta.ru».

На думку ЗМІ, прем'єр-міністр намагається представити учасників протесту як вандалів, за якими стоять якісь політичні сили, які намагаються підірвати стабільність в країні. Він натякнув, що деякі групи намагалися обвалити турецький фондовий індекс, який впав 3 червня на тлі антиурядових демонстрацій. Крім того, Ердоган у черговий раз назвав всіх учасників акцій протесту мародерами і заявив, що протестуючі заходили в мечеть з пивом і у взутті, а також нападали на жінок з хустками на голові.

Нагадаємо, минулого тижня в Стамбулі почалися акції протесту проти вирубки парку Гезі та зносу Культурного центру Ататюрка в столиці, потім демонстрації перенеслися і на сусідні міста. У ніч на 1 червня вони перейшли в масові безлади.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

169