Міністерство доходів і зборів пропонує встановити збір до Пенсійного фонду у розмірі 1% від обсягу купівлі безготівкової валюти суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності. Про це йдеться в опублікованому на сайті міністерства законопроекті, який ініціює зміни в законі «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування», пише газета «Капітал».

За даними видання, передбачається, що набуття чинності законопроекту допоможе істотно скоротити хронічний дефіцит Пенсійного фонду, що не завдасть значної шкоди обсягу імпорту. «Надходження від збору не покриють повністю дефіцит Пенсійного фонду, але істотно його зменшать», - вважає старший аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.

«Сума надходжень від збору складе як мінімум 1% від обсягу імпорту товару і послуг в Україну. За даними Національного банку, у 2012 році останній досяг $104,5 млрд. Відповідно, минулого року збір приніс би до бюджету ПФУ не менше $1 млрд або понад 8 млрд грн. При цьому дефіцит ПФУ торік формально склав 11,1 млрд грн. А значить, пропонований Міндоходів валютний збір міг би покрити торік три чверті формального дефіциту Фонду», - пише газета.

Як зазначає видання, бізнес може не погодитися з додатковим навантаженням. Насамперед, проти ініціативи будуть банки. Введення збору збільшить маржу - розрив між ціною купівлі-продажу валюти - з менше 5 коп. за долар на 8 коп., вважає Жолудь.

Іншими словами, нововведення підвищить собівартість обмінних операцій на міжбанку, через що придбання безготівкової інвалюти стане менш привабливою для юросіб-клієнтів банків. У результаті частина безготівкових валютних операцій може піти в тінь - в операції з використанням офшорів або в операції з готівкою, що призведе до зниження ліквідності ринку та скорочення оборотів банків. До речі, звуження "білого" ринку, у свою чергу, може спровокувати і деяке знецінення гривні, побоюються експерти.

«Крім того, пропозиція ввести цей збір може викликати невдоволення Міжнародного валютного фонду, з яким Україна зараз веде переговори про новий кредит stand-by. Аналогічний збір, щодо покупки не тільки безготівкової, а й готівкової іноземної валюти, вже діяв з 1998 року. Але уряд був змушений відмовитися від нього під тиском МВФ, який з 2006 року наполягав на більш вільному курсоутворенні гривні без обмежень на валютні операції», - пише видання.

Як раніше повідомляв ForUm, Національний банк України вирішив обмежити готівкові операції сумою 150 тис. грн з 1 вересня.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

563