В Україні потрібно підготувати нормативні зміни щодо взаємодії бригад швидкої допомоги з бригадами міліції, щоб мінімізувати випадки нападу психічнохворих на медиків. Про це в коментарі кореспонденту ForUm'у заявила перший заступник глави Адміністрації Президента України Ірина Акімова.

«Зараз цими питаннями займаються. Є різні підходи. Один з них знаходиться в рамках створення центральних диспетчерських. Він допомагатиме вирішувати дану проблему, тому що обладнання, яке буде знаходитися в руках у лікарів і в машині (швидкої допомоги. - Ред.), є обладнанням постійного контакту з медиком. Тобто, якщо щось відбувається - тривожна кнопка, і відповідно, виїзд допомоги. Причому, контакт відбувається і тоді, коли медики їдуть на місце (виклику. - Ред.), і на самому місці, де надається послуга, і коли вони повертаються. Тому, на мій погляд, технологічне обладнання системи центральних диспетчерських, а також наявність у кожного лікаря сучасного гаджета для постійного обміну інформацією з колегами-диспетчерами, дуже важливе», - зазначила вона.

За словами Акімової, другий підхід до вирішення цієї проблеми полягає у створенні електронного реєстру пацієнтів. «Там обов'язково кваліфікуються пацієнти, в тому числі і щодо захворювань. Зокрема, коли є електронний реєстр: він пов'язаний з центральною диспетчерською, то в ньому, наприклад, існує список пацієнтів, які страждають психічними захворюваннями. Якщо в реєстрі фіксується, що за цією адресою проживає така людина, це допомагає відразу координувати зусилля міліції і будь-яких інших служб, які забезпечуватимуть охорону медиків», - заявила заступник глави АП.

«Зрозуміло, що чекати, поки все це буде створено по всій Україні, не можна. Тому, зараз потрібно готувати і нормативні зміни щодо взаємодії бригад швидкої допомоги з бригадами міліції, для того, щоб максимально мінімізувати такі випадки. Тема ця не нова. До нещастя подібні випадки зустрічалися і раніше: і 20 років тому, і 30 років тому. Просто вони не потрапляли в засоби масової інформації», - підкреслила Акімова.

Як повідомляв ForUm, 24 травня психічнохворий мешканець Запоріжжя викликав бригаду «швидкої», а коли медики прибули на місце, напав на них з кислотою і побутовим льодорубом. У результаті загинула 29-річна вагітна фельдшер, яка пропрацювала на «швидкій» дев'ять років, а лікар-кардіолог і другий фельдшер з пораненнями та опіками госпіталізовані.

Тетяна Мацур,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

183