Меморандум про поглиблення взаємодії між Євразійською економічною комісією та Україною не суперечить міжнародним зобов'язанням України, - заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров у програмі «Іспит для влади» на Першому національному.

«Повірте, сама формула цього Меморандуму не суперечить жодній нашій домовленості: ні з Євросоюзом, ні з іншими країнами, з якими ми зараз ведемо економічні переговори», - цитує Азарова Департамент інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату КМУ.

За його словами, наразі створено робочу групу в уряді, яка вивчає можливість приєднання до цілої частини угод, що визначають роботу трьох країн Митного союзу.

«Якщо з'явиться можливість приєднатися до цих угод без їх перегляду (тобто аналіз покаже, що вони нас задовольняють і влаштовують, і ніяких змін ми не будемо просити зробити в цих угодах), то ми винесемо ці угоди на підписання з наступною ратифікацією в парламенті. Тобто ми зацікавлені створити такий режим наших відносин з МС, щоб якомога менше було перешкод», - сказав прем'єр-міністр.

При цьому він нагадав, що Україна готова працювати з Митним союзом за формулою «3 +1», яка передбачає придбання Україною статусу спостерігача. «Україна отримає статус спостерігача в Євразійському економічному союзі, який буде створено з 2015 року, а це більш глибока ступінь інтеграції», - додав він.

Азаров зазначив, що умови, на яких Україні пропонувався вступ до Митного союзу, були дуже вигідними для нашої країни (наприклад, різке зниження ціни на газ, скасування експортного мита на нафту). Однак, за його словами, Україна не може поводитись, як непослідовна наречена: обіцяти, а потім від них відмовлятися.

Україна стала членом ВТО, підписавши цілу низку двосторонніх угод та взявши на себе певні зобов'язання. «Скажіть, будь ласка, як ми можемо одним розчерком пера розірвати ці угоди?» - сказав Азаров.

Те ж саме стосується відносин з Євросоюзом та угоди про асоціацію і зону вільної торгівлі. «Для нас надзвичайно важлива така взаємодія з країнами ЄС», - заявив прем'єр-міністр, додавши, що для України важливо підписати цю угоду з ЄС.

Нагадаємо, 31 травня в Мінську прем'єр-міністр України Микола Азаров і глава Євразійської економічної комісії Віктор Христенко підписали меморандум про поглиблення взаємодії між ЄЕК і Україною.

Меморандум передбачає надання Україні можливості мати представника в ЄЕК і отримати статус спостерігача в Євразійському економічному союзі з 2015 року.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

260