Прем'єр-міністр Микола Азаров вважає, що в Європейському Союзі суверенітет обмежений більше, ніж у Митному союзі Єдиного економічного простору (Росія, Білорусь, Казахстан). Про це він написав на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

«Це поширений міф про обмеження суверенітету наднаціональних органів. Ті люди, які за це критикують прихильників Митного союзу, самі ж пропонують приєднатися до Євросоюзу, де обмеження суверенітету значно більше», - заявив Азаров.

За словами прем'єра, приєднавшись до ЄС, країна відмовляється від власної валюти, передає право друкувати гроші якомусь іншому органу, а не своєму Національному банку, тобто свідомо відмовляється від своєї власної монетарної політики.

«А це означає, що, по суті, вона відмовляється від проведення своєї власної економічної політики. Тут і торговельна політика, і багато іншого. І ми бачимо, як країни, відмовившись від своєї власної валюти і потрапивши в економічну кризу, не можуть використовувати для відновлення дуже потужні важелі монетарної політики. Це тільки один приклад, а можна наводити таких прикладів дуже багато», - зазначив Азаров.

Він додав, що зараз, наприклад, країни ЄС взяли під контроль бюджетну політику. «А це означає, що країна відмовилася від проведення своєї власної соціальної політики, тобто передала до іншого органу політику в області зарплати, ринку праці і т.д. Я не хочу Вам сказати, що все це і багато іншого, що пов'язано з реальним обмеженням суверенітету, - це все тільки негативні явища», - продовжив Азаров.

І все таки, прем'єр запевнив, що є й позитивні фактори, оскільки, наприклад, потрапивши в кризу, багато країн можуть розраховувати на підтримку більш потужних економічних партнерів. Він зазначив, що можливості інтеграції та кооперації дозволяють проходити таку кризу більш безболісно.

«Словом, жертвуючи в чомусь суверенітетом, отримуєш виграш в іншому. Точно так само йде справа і з Митним союзом, з тією лише відмінністю, що там діють принципи консенсусу при ухваленні рішення. І країна може заблокувати прийняття будь-якого невигідного для себе рішення», - розповів Азаров.

Прем'єр підкреслив, що в економіці і в політиці не буває тільки позитивних і тільки негативних рішень, і в будь-якому рішенні є свої плюси і мінуси.


Нагадаємо, 31 травня в Мінську прем'єр-міністр України Микола Азаров і глава Євразійської економічної комісії Віктор Христенко підписали меморандум про поглиблення взаємодії між ЄЕК і України.

Меморандум передбачає надання Україні можливості мати представника в ЄЕК і отримати статус спостерігача в Євразійському економічному союзі з 2015 року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

511