Вірогідність проведення виїзного засідання більшості Верховної Ради досить висока. У той же час, використовуючи фактор несподіванки, і при хорошій організації більшість може провести позачергове засідання без участі опозиції навіть у стінах парламенту в будівлі на Грушевського. Таким чином, опозиція, застосовуючи у своїй роботі «непарламентські» методи боротьби змушує більшість шукати свої «непарламентські» методи для розблокування роботи Ради. Таку думку висловив Володимир Фесенко, керівник центру прикладних політичних досліджень «Пента».

«Вірогідність проведення виїзного засідання парламенту я вважаю високою, і багато в чому це залежатиме ще й від важливості питань, які більшості потрібно розглянути. Враховуючи чергове блокування опозицією роботи Ради, більшість знову піде на контрприйом у вигляді позачергового виїзного засідання. Тим більше, що проведення такого позачергового засідання досить зручно чисто технічно. Наступний тиждень не пленарний. Опозиція не зможе весь тиждень тримати всіх своїх депутатів у Києві «в стані повної боєготовності» для блокування такого засідання. А для більшості зібрати депутатів ПР, комуністів і позафракційних - лише питання ефективної організації», - пояснив Фесенко.

У той же час він зауважив, що використовуючи фактор несподіванки, можливо більшості не доведеться шукати інші приміщення для проведення засідання, а вдасться провести його в стінах Ради, оскільки голосування в інших місцях, а також і легітимність прийнятих таким чином рішень, можуть бути поставлені під сумнів. Фесенко не виключив і повторних звернень до суду з боку опозиційних депутатів, як це було після проведення попереднього виїзного засідання.

Відповідаючи на запитання, чи зможуть представників опозиції просто не пустити в зал засідань, щоб вони не блокували роботу Ради, Фесенко сказав, що така можливість існує, хоча це викличе звинувачення з боку опозиції. «Але у більшості є контраргумент на можливі звинувачення опозиції - «ви не даєте нам працювати - ми не даємо вам можливості нам заважати». На «непарламентські» методи боротьби опозиції більшість знайшла свій контрприйом, свої «непарламентські» методи. Виїзне засідання - це вимушений захід. Фактично, ми вже спостерігаємо політичні бої без правил», - сказав Фесенко. Також експерт зазначив, що раніше проведення виїзних засідань показало свою ефективність і тепер більшість може використовувати його як ефективний інструмент для розблокування роботи Ради й ухвалення необхідних законодавчих рішень.

Нагадаємо, лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявив про можливість проведення позачергового засідання парламенту, яке може бути проведено не в будівлі Верховної Ради. А спікер Володимир Рибак сказав, що найближчим часом має намір обговорити з Президентом Віктором Януковичем ситуацію, що склалася в Раді. Крім того, Рибак запевнив, що має намір шукати компроміс з опозицією, щоб розблокувати роботу Ради і не доводити ситуацію до необхідності проведення виїзних засідань.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

253