До Верховної Ради подано законопроект №2700 про заборону фінансових пірамід в Україні. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, підчас круглого столу заявила директор департаменту регулювання та нагляду за наданням фінансових послуг фінкомпаніями Нацкомфінпослуг Галина Павленко.

За словами фінансиста, проектом визначається поняття фінансових пірамід, забороняється їх створення і реклама, сприяння їх діяльності.

«Не секрет, що саме реклама приваблює громадян (особливо малозабезпечених) у ці шахрайські схеми. Також законом пропонується ввести кримінальну відповідальність за організацію пірамід», - поінформувала Павленко.

Спеціаліст зазначила, що на даний момент документ знаходиться на узгодженні в комітетах ВР. «Ми очікуємо, що найближчим часом він буде винесений на розгляд. Сподіваємося на його прийняття, це поліпшить ситуацію. Це і питання просвітницьке: ми розробляємо соціальну рекламу (включаючи білборди), що пояснює небезпеку фінпірамід і незахищеність громадян під час участі в них», - підкреслила Павленко.

У свою чергу, глава Українського аналітичного центру Олександр Охріменко вважає, що покарання за організацію фінпірамід потрібно довести до рівня ст. 190 Кримінального кодексу про шахрайство, де передбачається від 8 до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

«Поки ж пропонується до восьми років позбавлення волі. Крім того, законопроект треба б доповнити відповідальністю платіжних систем, через які здійснюються операції пірамід - включаючи WebMoney та ін.», - зазначив експерт.

На його думку, можливо, потрібно ввести кримінальну відповідальність і за участь у фінансових пірамідах. «Це змусить українців зайвий раз подумати, перш ніж віддавати свої гроші шахраям. Також доцільно покарання не тільки за рекламу, але й за поширення інформації про фінпіраміди», - сказав Охріменко.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

342