Установи первинної медичної допомоги укомплектовані фахівцями на 76%. Про це, як передає кореспондент ForUm'у, на брифінгу заявила перший заступник глави Адміністрації Президента України Ірина Акімова.

«Брак фахівців в амбулаторіях завжди пов'язаний з сімейними лікарями. В ідеалі до 2020 року ми плануємо зміцнення системи первинної допомоги та роботу в рамках цього інституту сімейних лікарів. У середньому укомплектованість кадрами на первинці і сімейними лікарями, і терапевтами, і вузькими спеціалістами, яким можна працювати (у первинній ланці, - Ред.) становить близько 70%», - сказала вона.

Акімова також підкреслила, що збільшення кількості лікарів планується досягти в першу чергу за рахунок випускників медуніверситетів.

«Держзамовлення щодо сімейних лікарів на наступний рік істотного збільшилося. Частина сімейних лікарів з'являється за рахунок підвищення кваліфікації медиків інших спеціальностей», - пояснила заступник голови АП.

У той же час вона підкреслила, що процес перекваліфікації добровільний.

«Нікого насильно перекваліфікувати в сімейного лікаря не можна. Це абсолютно не допускається. Хто хоче - йде на перекваліфікацію, хто ні - має право залишатися вузьким спеціалістом, тому що і для нього місця більш ніж достатньо», - сказала Акімова.

Нагадаємо, раніше міністр охорони здоров'я України Раїса Богатирьова заявила, що сьогодні в пілотних регіонах, в яких проводиться медична реформа, не вистачає 6-7 тис. лікарів загальної практики (сімейних лікарів).

Тетяна Мацур,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

430