Під виглядом допомоги суднобудівної галузі Верховній Раді пропонують узаконити низку податкових та митних преференцій, списати величезну кількість боргів і фактично узаконити контрабанду низки імпортних товарів. Про це заявив народний депутат України, член Комітету з питань податкової та митної політики Ігор Рибаков.

Він прокоментував реєстрацію у парламенті законопроектів №2488 і №2489 про податкові і митні пільги для суднобудівної галузі. За словами політика, під виглядом допомоги суднобудівної галузі намагаються протягнути зміни до законів, які значно скоротять надходження до державного бюджету.

Він стверджує, що законопроекти №2488 і №2489 містять низку норм, у яких присутня прихована корупційна складова.

«Наприклад, пропонують не обкладати податком у повному обсязі роялті, нараховані на користь нерезидента, якщо вони стосуються прав інтелектуальної власності щодо програмного забезпечення автоматизації проектно-конструкторських, інженерних та інжинірингових робіт. На практиці цю норму можна трактувати дуже широко, що дозволить уникати оподаткування людям, які мають дуже віддалений стосунок до суднобудування», - підкреслив політик.

За його словами, складно оцінити збитки від списання сум штрафів та пені суднобудівних підприємств.

«Наслідки такого масового списання боргів можуть боляче вдарити як по державному, так і по місцевих бюджетах. А це означає, що будуть недофінансовані багато соціальних проектів», - упевнений Рибаков.

Народний депутат підкреслює необгрунтованість митних пільг, які передбачає законопроект №2489. «Звільнити від ввізного мита пропонують широкий перелік товарів. У ньому 1060 позицій. Це набагато ширше, ніж затверджений Кабміном список товарів, на який поширюються митні пільги. Між іншим, там значний набір товарів - різноманітна електроніка, медичне обладнання, будівельні та оздоблювальні матеріали, сантехніка. Під виглядом допомоги суднобудівній галузі нам пропонують легалізувати контрабанду та корупційні схеми», - заявив Рибаков.

За його словами, такі законодавчі нововведення зайві, оскільки з початку року набув чинності закон «Про проведення економічного експерименту щодо державної підтримки суднобудівної промисловості».

«Він передбачає митні пільги на перелік товарів, необхідних для суднобудівної галузі. Але перелік цей не настільки широкий, що зменшує ризик зловживань», - підкреслив Рибаков.

Він закликав колег утриматися від підтримки законопроектів №2488 і №2489. «Корупційні ризики при їх прийнятті дуже великі. У результаті вони нівелюють ті вигоди, які може потенційно отримати суднобудівна промисловість. Замість підтримки галузі ми отримаємо ще один спосіб ухилення від сплати податків і можливість безмитно ввозити з-за кордону широкий перелік імпортних товарів», - підсумував Рибаков.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

189