«Укрзалізниця» зі своїх коштів дотує поїздку кожного пасажира у дальньому сполученні на 84,5 грн, а у приміському - 9,5 грн. Про це пише тижневик «Коментарі» у статті «Укрзалізниця»: «застряглі» у віртуальному соціалізмі?»

Як повідомляє видання, парк залізниць стрімко застаріває. Цього року в піковий літній період перевезень - без урахування приміського сполучення та потягів «Інтерсіті +» (Hyundai, Skoda) - буде задіяно 4532 вагони. «Якщо в 2011 році використовувалося максимум 6544 вагона, то в 2012 р. - 5063. При збереженні такої динаміки проблеми з квитками навіть у будні дні виникнуть вже наступного року», - пишуть «Коментарі». При цьому через п'ять років залізниці зможуть перевозити тільки 40,3 млн пасажирів (або не більше 70%).

«Пасажирський сектор «Укрзалізниці» - це яскравий приклад соціалізму в окремо взятій галузі. Тільки міжнародні та деякі фірмові поїзди внутрішнього сполучення працюють рентабельно», - йдеться в матеріалі. За підрахунками «Коментарів», у дальньому внутрішньодержавному сполученні близько 80% потягів не окупають себе навіть наполовину. «В результаті торік дотація на середньостатистичну поїздку одного пасажира у дальньому сполученні склала 84,5 грн, а в приміському - 9,5 грн», - підраховує видання.

УЗ щорічно дотує витрати збиткових пасажирських перевезень і при цьому не має ресурсів для закупівлі нових пасажирських вагонів і локомотивів. «А потреба на найближчі п'ять років оцінюється в 2,5 тис. нових вагонів і 213 пасажирських електровозів», - повідомляють «Коментарі». У статті також говориться, що з року в рік «Укрзалізниця» безуспішно подає в уряд плани на закупівлю пасажирського рухомого складу.

Дане питання включене до Національного плану дій на 2013 рік, згідно з яким уряд повинен забезпечити закупівлю 200 купейних вагонів, 41 вагона для перевезення інвалідів, 7 спеціальних службово-технічних вагонів.

«На ці мінімальні річні потреби пропонується вишукати у державному та місцевих бюджетах 2,7 млрд грн (порівняйте з 13,5 (!) млрд грн планованих витрат на аеропорти)», - наголошується в матеріалі.

Видання називає «Укрзалізницю» «вічним донором», оскільки при будь-якому уряді відомство завжди розглядалася як донор держбюджету. Так, за підсумками минулого року обсяг її платежів до держбюджету та цільових фондів склав близько 13,7 млрд грн.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

152