Білоруські вчені вважають, що у зоні відчуження Чорнобильської АЕС можна відновити заготівлі деревини для виготовлення меблів. Як повідомляє «БЕЛТА», з такою заявою виступив директор Інституту лісу Національної академії наук Білорусії Олександр Ковалевич.

На його думку, економічно доцільним є заготівлі деревини у лісах з рівнем радіаційного забруднення від 15 до 40 кюрі на 1 квадратний кілометр. Ковалевич уточнив, що вказана деревина має підвищений вміст радіонуклідів тільки у поверхневому шарі, а найчастіше у корі, від якої можна позбутися «з використанням вітчизняних мобільних корувальних комплексів», передає «Lenta.ru».

Вчений також підкреслив, що високий рівень технічної оснащеності білоруських лісгоспів і використання харвестерів (багатоопераційних лісосічних машин), дозволяє захистити лісозаготівників від можливої ​​ радіації.

Необхідність поновлення лісозаготівель у зоні відчуження, вважає Ковалевич, продиктована у першу чергу тим, що у цих районах ліс перестоює і засихає, що загрожує виникненням пожеж.

«Щорічно ми могли б отримувати тут кілька мільйонів кубічних метрів екологічно чистої деревини, яку можна було б використовувати у меблевій та інших галузях промисловості», - переконаний директор Інституту лісу.

Після аварії на Чорнобильській АЕС у 1986 році зона навколо станції і в Білорусі, і в Україні була визнана непридатною для проживання, населення із забруднених територій евакуювали. В даний час вільний доступ до зони відчуження заборонений.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

214