Влітку все більше часу хочеться проводити поза домом, і якщо вже не у відпустці, то хоча би прогулюючись вечорами по вулицях рідного міста. І як ніколи доречно, наприкінці весни починаються встановлення луна-парків з назвами, які ваблять. Вивіски атракціонів обіцяють море задоволення і адреналіну. Тільки ось попередження про можливі наслідки ви навряд чи десь помітите.

У 2006 році у Запоріжжі сталася трагедія, яка сколихнула всю країну. Першого січня на повному ходу з атракціону «Російські гірки» злетіла кабіна з дитиною і молодою матір'ю. 27-річна дівчина, отримавши серйозну черепно-мозкову травму, залишилася інвалідом, ну а 5-річного хлопчика медикам врятувати не вдалося.

Численні експертизи встановили, що злощасна кабіна обрушилася через зношеність - пластик розшарувався і відірвався від кріплення.

У Луганську 9 травня 2008 року у парку «Дружба» о 21:00 впала карусель "Центрифуга". Внаслідок аварії на атракціоні загинуло 2 людини – Яніна Тимченко та Олексій Коренєв. Ще 10 людей отримали травми різного ступеня тяжкості.

Подібні випадки можна перераховувати довго. Смертельні аварії на атракціонах в останні кілька років траплялися в Україні практично щороку. Цьогоріч, на щастя, поки що українці отримують від атракціонів тільки радість і яскраві емоції. А ось як уберегти себе і своїх близьких від сумних наслідків розваг, ForUm дізнавався у заступника голови Держгірпромнагляду та промислової безпеки Степана Дунаса.

Греблю гати...

В Україні понад 300 підприємців пропонують послуги 1347 атракціонів, які зараховані до обладнання підвищеної небезпеки, із них 467 – пересувні. За інформацією Державної служби гірничого нагляду та промислової безпеки України, станом на 3 червня по всій країні перевірено 1229 атракціонів. «Виявлено 1423 порушення правил безпечної експлуатації, тимчасово зупинено 275 одиниць техніки, до адміністративної відповідальності притягнуто 79 власників атракціонів. На вимогу Держгірпромнагляду демонтовано 22 атракціони підвищеної небезпеки, ще будуть демонтовані 68», - повідомив Дунас.

«На території Києва і Київської області заборонено експлуатацію 20 атракціонів підвищеної небезпеки. Серед них: ТРЦ «Тропікал парк» - «Жаба», «Сафарі»; парк «Позняки» - «Ламбада»; парк «Молодіжний» - «Ламбада»; парк «Деснянський» - «Fantastic jump - 4», а також у Бучі (Київської області) - атракціон «Мала ланцюгова карусель». Крім того, у Миколаївській області заборонили експлуатувати 45 атракціонів, у Донецькій - 36, в Одеській - 10», - зазначив він.

Крім того, заступник голови Держгірпромнагляду повідомив, що власник «Крутопохилої переправи» (Троллей) біля арки Дружби народів у Центральному парку (Київ) був оштрафований на 510 грн за те, що впродовж місяця експлуатував атракціон без акта допуску. Тобто кияни та гості столиці каталися по канатній переправі через Дніпро довжиною 530 метрів, не маючи жодних гарантій безпеки власного життя.

«Так, у нас справді такий маленький розмір штрафу за це порушення. Максимальний штраф становить 1700 грн», - зазначив Дунас. При цьому, за його словами, з 2005-го по 2012 рік в Україні на атракціонах травмувалися 32 особи, 7 загинули. Цього року поки що не зафіксовано жодного подібного випадку.

Кількість порушень, звичайно, вражає. Але якщо проаналізувати їх ретельніше, то стає ясно, що власники просто не хочуть займатися паперовою роботою і зустрічатися з перевіряльниками, а не прагнуть заощадити на безпеці. За словами Дунаса, основні порушення реєструвалися у зв'язку з роботою без відповідного технічного огляду, без визначення стану обладнання та за відсутності експертного висновку про можливість здачі в експлуатацію.

Тобто здогади про неякісне технічне оснащення або застарілі кабінки, троси, дроти не підтверджуються. Бізнес традиційно не хоче зайвий раз стикатися з контролюючими органами. Простіше працювати без актів і дозволів, інтуїтивно довіряючи якості власного обладнання. Кожен власник, який ще не опинявся винуватцем трагедії, думає, що з ним таке ніколи не трапиться. З ким завгодно, але не з ним.

Що треба змінювати?

Згідно з чинним законодавством України, атракціони внесені до переліку об'єктів з незначним ступенем ризику і повинні перевірятися не частіше, ніж один раз на 5 років. А суб'єкти господарської діяльності, які працюють за спрощеною системою оподаткування, взагалі не підлягають перевіркам. Таким чином, держава зменшує тиск на малий і середній бізнес, захищаючи його від перевірок і можливої при цьому корупції. Але є у цього зменшення кількості перевірок і зворотний бік. Дозвіл Держпромнагляду видається на 5 років, і ніхто не може гарантувати, що за ці 5 років нічого не трапиться з технікою.

Щоб перевіряти обладнання частіше, Державна служба гірничого нагляду та промислової безпеки України просить Кабінет Міністрів внести зміни до відповідних законів України. Чиновники просять внести атракціони до переліку об'єктів підвищеної небезпеки, що дасть підстави для перевірок не частіше одного разу на 3 місяці. Тобто, по суті, підприємців хочуть перевіряти перед кожним літнім сезоном. Чи піде на це уряд, покаже час. Але Держпромнагляд, захищаючи свої безпосередні функції, дуже сподівається, що держава зробить пріоритетом не інтереси малого бізнесу і наповнення скарбниці, а безпеку своїх громадян.

Також контролери просять Кабмін внести такі зміни, які б дозволяли притягати до відповідальності юридичну особу і збільшувати штрафи за роботу атракціонів без акту про дозвіл експлуатації від 2 тисяч неоподатковуваних мінімумів і вище. «Але все залежить від того, як ці пропозиції пройдуть узгодження у Кабінеті Міністрів і Верховній Раді», - каже Дунас.

Береженого Бог береже

Але ... вовка боятися – у ліс не ходити, тому навіть після кількох скандалів луна-парки, як і раніше, залишаються популярними. Чи то адреналіну не вистачає, чи то так рідко сміємося у звичайному житті, а може, це стрес дає про себе знати і вимагає виходу негативних емоцій. З якої би причини не захотілося покататися на каруселі чи американських гірках, перш ніж довірити життя і здоров'я техніці, подумайте про свою безпеку.

Заступник голови Держпромнагляду радить не соромитися виглядати бюрократом чи занудою і все-таки попросити подивитися дозвіл контролюючих органів. «Пам'ятайте, що дозвіл діє 5 років, тому обов'язково зверніть увагу на дату його отримання. Тобто дозвіл, який ще діє у цьому році, має бути виданий не раніше 2008 року», - нагадує Дунас.

«Про всяк випадок завжди зберігайте квитки та чеки, щоб довести, що ви користувалися цими послугами. Якщо ж неприємна ситуація вже сталася, то подбайте про те, щоб свідки залишилися поруч з вами до приїзду міліції, або обміняйтеся телефонами», - рекомендує заступник голови. За першою допомогою він рекомендує звертатися до співробітників атракціону, адже вони певною мірою проінструктовані про те, що робити у небезпечній ситуації.

Крім того, Дунас просить українців писати скарги як до Управління захисту прав споживачів, так і в територіальні управління Держпромнагляду. «Ми не можемо самовільно почати перевірку якогось атракціону. Ми маємо право прийти до підприємця тільки на підставі скарги, тому, будь ласка, оформляйте всі свої зауваження письмово», - просить він.

Ніхто не застрахований від НП, і вважати, що саме зі мною якраз сьогодні нічого не трапиться, не варто. Звичайно ж, у вільний вечір, який так хочеться провести весело і безтурботно, думати про погане зовсім не хочеться. Але проста обережність і завбачливість можуть уберегти від біди і подарувати довгі роки життя.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

490