Якщо «Батьківщина» і «Удар» не відгородяться від «Свободи», в Україні може виникнути потужна правонаціоналістичні платформа, впевнений німецький політолог Гельмут Вагнер.

«Зважаючи на об'єднання цих трьох партій, Президентом України в 2015 році може стати Віталій Кличко, а це може скінчитися як внутрішньополітичною, так і зовнішньополітичною катастрофою», - заявив він в інтерв'ю радіостанції «Голос Росії», повідомляють «Известия».

6 червня Вагнер представив у Берліні свою нову книгу про націоналізм у Східній Європі - «Праві в Раді».

При підготовці книги автор використовував мемуари свідків тих років, а також дослідження, що проводилися в Німеччині в останні роки. «Німецькі історики дуже цікавляться темою взаємовідносин різних рухів і національних течій у Європі з німецьким фашизмом і, серед іншого, українським націонал-соціалізмом», - розповів Вагнер.

Він підкреслив закономірність, що республіки колишнього СРСР, які стали незалежними, різко змінили погляд на історію, зробивши його одностороннім під впливом антикомуністичних і антиросійських настроїв».

«Режими, які правили в Східній Європі в період між двома війнами, сьогодні ні в якому разі не засуджуються, навпаки, їм надається зовсім інше значення. Ці диктатури і диктатори прославляються в різних формах як вісники звільнення. Наприклад, Бандера і Шухевич стали носіями національних ідей. Роль цих людей в масових вбивствах була фальсифікована або інтерпретована в дусі національної самосвідомості», - розповів він, зазначивши, що наприкінці 30-х – на початку 40-х років ХХ століття в Європі діяли саме фашистські рухи і під тиском Німеччині масово знищували людей. «Особливо це стосувалося радянського, єврейського і польського населення», - вважає Вагнер.

Автор підкреслює парадокс, що в Східній Європі окупація фашистською Німеччиною сприймається націоналістами як визволення. «Вона вітається як боротьба за незалежність, а терор проти євреїв, росіян та інших меншин інтерпретується як необхідна чистка, - обурюється Вагнер. - З минулого року у Верховній Раді України сидить партія «Свобода». Вони хочуть згадати і повернути ті жорстокі, нелюдські підвалини, як би дивно це не звучало. Злочин проти власного народу тепер проголошується боротьбою за визволення. Тому боротьба проти правих стала завданням всієї Європи».

Іншою характерною рисою України та інших країн Східної Європи стало те, що люди плутають поняття «демократія» і «націоналізм». «Вони розуміють устрій національної держави як демократичний принцип і надають власній історії і об'єднанню з німецьким фашизмом у минулому демократичних рис, що є небезпечною політичною інтерпретацією і, якщо завгодно, політичним методом приховати незручні моменти», - вважає автор книги «Праві в Раді».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

368