Нелегальні МАФи крадуть електроенергію за рахунок киян і створюють незаплановане навантаження на електромережі міста. Про це розповів журналістам директор Департаменту міського благоустрою та навколишнього середовища Київської міськдержадміністрації Сергій Садовий.

За його словами, в ході реалізації ініційованої головою КМДА Олександром Поповим програми з ліквідації незаконних МАФів міські служби зіткнулися з кричущими випадками, коли власники кіосків підключалися до міських або будинкових електромереж і, по суті, крали електроенергію у міста і киян.

«Власники цих кіосків мало того що не платили до бюджету міста належні податки та платежі, по суті, наживалися за рахунок киян. Підключалися до мереж, природно, без будь-яких дозволів. І використану ними енергію змушені були оплачувати саме місто і кияни», - розповів Садовий.

За його словами, власники нелегальних МАФів використовували енерговитратну апаратуру, у тому числі для обігріву приміщень кіосків. Це створювало непроектного навантаження на електромережі столиці.

«У той час як місто, реалізуючи ініціативи Президента України у сфері енергозбереження, виділяє серйозні кошти у тому, щоб зменшити енерговитрати, заощадити бюджетні гроші, ділки не обмежували себе у використанні електроенергії», - розповів Садовий.

Попов розпорядився до кінця року демонтувати у столиці нелегальні МАФи. За оцінками фахівців КМДА, демонтажу підлягають близько шести тисяч кіосків, які працюють нелегально. Також він розпорядився обстежити стан підключення до електричних мереж об'єктів виїзної торгівлі та малих архітектурних форм на території Києва.

За інформацією джерела у КМДА, перевірка проводитиметься в рамках роботи столичної влади щодо запобігання можливих НП, пов'язаних зі складними погодними умовами (ймовірними підтопленнями окремих територій столиці). Зокрема, стурбованість фахівців КМДА викликає те, що багато кіосків, навіть працюючі легально, не дотримуються вимоги безпеки при підключенні до мереж. Такі факти були виявлені в ході реалізації ініціативи Олександра Попова з ліквідації незаконних МАФів.

«У деяких випадках навіть легальні кіоски неправильно підключені. Проводка квола. При вітрі, а тим більше підтопленні - це пряма загроза життю і продавців і покупців. Що стосується нелегальних МАФів, то там ситуація взагалі жахлива. До них підходити близько не можна, тому що в будь-який момент проводка, яку вони теж нелегально підводять до міської мережі, може обірватися», - розповіло джерело.

За його словами, легальні кіоски при виявленні порушень штрафуватимуть, а нелегальним до того ж і обрізатимуть дроти. Також нелегальним МАФам тут же будуть видаватися приписи на демонтаж.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

179