Існування рейдерства в Україні призводить не тільки до знищення підприємств, але і до зниження інвестиційної активності. Багато власників не вкладають гроші в розвиток бізнесу, побоюючись, що їхнє підприємство можуть у будь-який момент відібрати. Таку думку висловили учасники програми «Експертна рада» на телеканалі «Рада».

Також експерти розповіли про найтиповіші цілі рейдерів. Як правило, це захоплення підприємства заради привабливої ділянки землі або ж просто, щоб «порізати на брухт».

«Будь-який «рейд» означає для підприємства практично смерть, а метою будь-якого рейдерського захоплення є дуже швидке збагачення тієї структури, яка його проводить. Як правило, загарбник не ставить завдань з налагодження нормальної економічної діяльності підприємства, а ставить за мету дуже швидко заробити - вивести і реалізувати окремі активи, або реалізувати цілісний майновий комплекс. Природно, в такій ситуації для економіки України, для економіки кожного регіону будь-яке рейдерське захоплення - це негативний процес. І вторинний ефект будь-яких рейдерських захоплень - це те, що ми повністю перекреслюємо будь-яку інвестиційну діяльність», - сказав доктор економічних наук Євген Балацький.

Економічний експерт Анатолій Заїка зазначив, що безкарність рейдерів ще більше стимулює розвиток цього явища: «Виникає ланцюгова реакція. На ринку поширюється інформація, що можна спрацювати такими методами - перерозподілити власність неправомірним шляхом. Створюється прецедент, який не був припинений. І для інших це стане прикладом, що так можна діяти і далі».

Глава комітету економістів України Андрій Новак зазначив, що навіть рейдер, захопивши підприємство, не стає в повному розумінні його повноцінним власником, тому що в будь-який час може статися перезахват іншою структурою або групою, яка діє аналогічними методами. «Підприємство, яке хоч раз було захоплене рейдерами, розвивати ніхто не буде. Новий господар, який отримав підприємство у результаті «рейду», сам усвідомлює, що точно так само можуть прийти і відібрати у нього підприємство інші рейдери. Такий власник розуміє, що він на підприємстві тимчасово, тому ніяких інвестицій вкладати не буде, а буде просто експлуатувати цей актив заради миттєвого швидкого збагачення», - пояснив Новак.

Нагадаємо, нещодавно уряд прийняв рішення про відновлення роботи міжвідомчої комісії з захисту прав інвесторів і протидії незаконному поглинанню та захопленню підприємств. Її очолив перший віце-прем'єр-міністр Сергій Арбузов.

Крім того, істотно підвищено статус комісії - до її управління залучені перші особи міністерств і відомств, а не їхні заступники, як це було раніше. Комісія має намір найближчим часом представити план дій щодо захисту прав інвесторів і боротьби з рейдерством. «Прийняття документа, який узагальнить законодавчі норми та практику боротьби з цим явищем, допоможе в найкоротші терміни не тільки виявляти і знешкоджувати рейдерські прояви, а й сприятиме поверненню захоплених раніше об'єктів справжнім власникам. Особливу увагу в документі буде приділено питанню захисту від незаконних посягань на власність і права інвесторів», - заявив Арбузов.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

222