Віктор Медведчук привітав українських журналістів і працівників засобів масової інформації з професійним святом і побажав їм уникнути сумної долі нинішніх політиків.

«Хочу привітати і побажати успіхів у роботі всім, хто, як говорив великий Симонов, «з «лійкою» і блокнотом» перебувають на передовій інформаційного фронту, - пише лідер громадського руху «Український вибір» у своєму блозі на сайті «Кореспондент». - Разом з тим хочу поділитися власними спостереженнями, які стосуються сьогоднішньої роботи та подальших перспектив вітчизняних суспільно-політичних ЗМІ».

Медведчук зазначає, що українська журналістика давно вже визначилася зі своїми політичними уподобаннями, і сьогодні кожному зрозуміло, яку точку зору підтримує той чи інший телеканал або редакція. І хоча така ситуація характерна для багатьох країн, проте, на відміну від європейських і американських видань, яким притаманна політична суб'єктивність під час виборчих кампаній, в Україні створюється враження, що виборча кампанія не припиняється ні на один день.

«У підсумку суспільно-політична журналістика рухається в руслі вітчизняної політики, стає заручником її деградації, - вважає лідер «Українського вибору». - Карикатурність, вульгарні аналогії витісняють аналітику, апокаліптичні настрої замінюють здорову оцінку дійсності. З механізму забезпечення зворотного зв'язку між владою і суспільством політичні ЗМІ перетворюються на виборчі штаби».

Автор блогу зазначає, що в такій ситуації журналісти сильно ризикують, адже українська політика в нинішньому своєму вигляді приречена - політики втрачають свій авторитет у суспільстві. «Діячі, рейтинги яких ви «накачуєте», просто не в змозі зрозуміти, що йде не так, чому на «всенародні» акції протесту (або підтримки - це одне і те ж) збирається кілька тисяч чоловік, і майже всіх доводиться привозити автобусами» , - вказує Медведчук на відміну українських акцій протесту від європейських, де явка громадян набагато вища.

«Хто їх зібрав? Як? Тут ми бачимо інший рівень соціальних зв'язків, і роль людей, які забезпечують ці зв'язки (в першу чергу, інформаційним шляхом), надзвичайно велика», - пише політик.

На закінчення Медведчук також побажав українській журналістиці розвиватися, ставати більш впливовою і більш відповідальною.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

190