Президент України Віктор Янукович і президент Республіки Сербія Томіслав Ніколіч домовилися про співпрацю, у присутності глав держав також було підписано низку двосторонніх документів. Про це ForUm'у, повідомили у прес-службі Глави держави.

Зокрема, президенти підписали Спільну заяву за результатами переговорів делегацій України і Сербії в Белграді.
У документі підкреслюється спільність стратегічного курсу обох країн на європейську інтеграцію. У Заяві йдеться про досягнення України та Сербії у відносинах з Євросоюзом, ключову роль України у транзиті енергоносіїв до Європи і намір двох країн розвивати співпрацю у сфері відновлюваної енергії та енергоефективності. Підкреслюється важливість подальшого розвитку договірно-правової бази українсько-сербських відносин, а також необхідність активізації економічного співробітництва в таких сферах, як енергетика, транспорт, машинобудування, сільське господарство, розширення взаємної бізнес-присутності на ринках обох країн.

 
 
У присутності президентів підписано Угоду між Кабінетом Міністрів України та урядом Республіки Сербія про співробітництво у галузі залізничного транспорту. Документ покликаний сприяти розвитку відносин у сфері пасажирських та вантажних перевезень залізничним транспортом між двома країнами і транзитом через їхні території.

Також було підписано Міжурядову угоду про співробітництво у сфері туризму. Мета підписання Угоди - створення правової основи для подальшого розвитку туризму між двома державами. Документ містить перелік спільних заходів щодо спрощення оформлення документів та інших формальностей, пов'язаних з туризмом між двома державами, а також заходів щодо взаємного забезпечення безпеки туристів у відповідності з міжнародними стандартами.

Також сторони підписали Міжурядову угоду про співробітництво в галузі карантину та захисту рослин. Угода повинна сприяти взаємній охороні територій обох держав від проникнення і розповсюдження шкідливих організмів, забезпеченню координації державних фітосанітарних заходів, розвитку двосторонніх господарських і торговельних зв'язків.

Головною метою Угоди про співробітництво в галузі освіти, підписаної між Міністерством освіти і науки України та Міністерством освіти, науки та технологічного розвитку Республіки Сербія, є поглиблення двостороннього співробітництва у сфері освіти. Зокрема, передбачена можливість отримання громадянами обох держав освіти у вищих навчальних закладах держав, можливість вивчення української мови, літератури, історії та географії в Сербії і, відповідно, сербської мови, літератури, історії та географії в Україні, співпраця в галузі освіти шляхом розробки спільних проектів у рамках програм Європейського Союзу, Ради Європи, ООН, ЮНЕСКО.

Програма співробітництва в галузі культури, підписана між Міністерством культури України та Міністерством культури та інформації Республіки Сербія, спрямована на поглиблення українсько-сербських відносин у галузі культури і мистецтва з метою розвитку творчого потенціалу та взаємного ознайомлення з культурами обох держав, розвиток контактів в усіх сферах культури і мистецтва.

Також у присутності президентів підписано Меморандум про взаєморозуміння та співробітництво між Державним агентством з інвестицій та управління національними проектами України і Сербським агентством із залучення інвестицій та експорту. Сторони зобов'язуються поглиблювати двостороннє співробітництво та сприяти у сфері інвестиційної діяльності. Меморандум передбачає обмін інформацією про нові інвестиційні проекти та програми, можливостях інвестицій тощо.

Після церемонії підписання двосторонніх документів Президент України Віктор Янукович вручив сербському колезі орден «За заслуги» I ступеня. У свою чергу, президент Республіки Сербія вручив Главі Української держави «Орден Республіки Сербія».


Нагадаємо, Президент України Віктор Янукович перебуває з офіційним візитом у Республіці Сербія.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

288