Поширене вчора прес-службою Міносвіти повідомлення про зміну правил прийому до вищих навчальних закладів, зокрема, про те, що передбачено прийом на другий курс випускників 11-х класів, було неправильно сформульоване. Про це у коментарі журналісту ForUm’y заявив екс-міністр освіти і науки України (2005-2007) Станіслав Ніколаєнко.

«Помилилися... Там мова йде не про випускників шкіл, а про випускників технікумів і коледжів, у яких є дипломи з технікумів та атестати про середню освіту (а у них у всіх є такий атестат). Прочитавши повідомлення про зміни правил, можна було зрозуміти так: вступати можна випускникам шкіл. Я вчора сам подзвонив деяким фахівцям і запитав, що вони написали. А мені сказали, що вони внесли зміни, і на сайті опублікована інформація в тій інтерпретації, про яку я вам кажу», - розповів екс-міністр.

Ніколаєнко підкреслив, що вступати на другий курс вузів мають право випускники коледжів і технікумів. «Вони (випускники коледжів і технікумів, - Ред.) і раніше могли це робити - вступати на другий курс, іноді на третій, залежно від угод, які існують між технікумами та інститутами, а також якщо програми цих навчальних установ були єдині. Але на другий-третій курс раніше не планувалося держзамовлення. Тобто виходило так, що людина три роки шість місяців навчалася в технікумі, а потім вступала на другий курс і повинна була йти тільки на платну форму навчання. А якщо вона хотіла вступати на бюджетну форму, то могла йти тільки на перший курс. Нераціонально п'ять років вчитися після того, як вже три з половиною роки навчався за фахом. Тому був зроблений розумний хід: дозволили випускникам коледжів і технікумів, які є молодшими спеціалістами і мають атестат про середню освіту, вступати на другий курс за держзамовленням. Це і раніше робилося, просто не завжди про це писали. Це не велика новація, просто узаконили діючу практику», - повідомив він.

Нагадаємо, у наказі Міносвіти №502 від 14 травня 2013 року йшла мова про те, що вузам дозволили брати абітурієнтів на другий курс з початку 2013 навчального року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

292