Президент України Віктор Янукович пропонує надати громадянам право законодавчої ініціативи. Про це йдеться у щорічному посланні Президента до Верховної Ради про внутрішній і зовнішній стан України.

«У подальшій роботі над оновленням Конституції України слід розглянути можливість уточнення положень розділів 3 «Вибори. Референдум» і 4 «Верховна Рада України». Зокрема, передбачити, що народна законодавча ініціатива реалізується шляхом внесення постатейно розробленого законопроекту на розгляд Верховної Ради або всеукраїнського референдуму», - зазначив Янукович.

Пропонується, щоб такий законопроект вносився на розгляд парламенту на вимогу не менше 80 тис. виборців. Закони, прийняті на всеукраїнському референдумі, можна змінити не раніше ніж через п'ять років або конституційною більшістю парламенту (300 депутатів) наступного скликання.

Президент також пропонує ввести «народне вето» - можливість скасовувати на всеукраїнському референдумі прийняті парламентом закони, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Закон, прийнятий на референдумі, набуває чинності також як і інші закони - з дня опублікування.

Крім того, пропонується запровадити інститут конституційної скарги, як можливість громадян захищати свої права від порушень з боку держави.

Янукович зазначив, що права громадян зараз звужені, оскільки звернутися до Конституційного суду зараз можуть тільки Президент, 45 і більше народних депутатів, уповноважений Верховної Ради з прав людини, Кабінет Міністрів, органи державної влади та місцевого самоврядування.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

276