Українське законодавство вже зараз містить норми, які можуть допомогти боротися з рейдерами. У той же час спеціальна урядова комісія, робота якої нещодавно була відновлена, повинна надати план дій по боротьбі з цим явищем. У нинішніх же умовах від незаконного захоплення не захищене жодне підприємство. Таку думку висловили учасники програми «Експертна порада» на телеканалі «Рада».

Фахівці відмітили, що урядова комісія з питань захисту прав інвесторів та протидії незаконним захопленням підприємств, яку очолив перший віце-прем'єр-міністр Сергій Арбузов, повинна розробити і представити план дій по боротьбі з рейдерством. Це, на їхню думку, стане чітким сигналом того, що держава має намір боротися з цим явищем.

У той же час юрист Маркіян Дмитрасевич зазначив, що українське законодавство недосконале в плані боротьби з незаконними захопленнями, і все таки, дає можливість боротися з рейдерами. «Законодавство, можливо, вимагає змін у деяких моментах. Але деякі механізми боротьби з рейдерством у ньому, все таки, закладені. Не можна написати склад злочину «рейдерство». Воно тісно пов'язане з іншими злочинами: підробка документів, зловживання владою та службовим становищем, службове підроблення. Всі ці моменти в законодавстві існують, просто потрібна політична воля, щоб розслідувати конкретні випадки», - пояснив Дмитрасевич.

Експерти заначили, що саме існування рейдерства можливе завдяки корумпованості чиновників і суддів. Чиновники можуть призначити нескінченні перевірки, які просто зупиняють діяльність підприємства, і його власник змушений погодитися на умови «загарбників» - або поділитися частиною прав власності на підприємство, або часткою його прибутку. А судді за певну винагороду беруть сумнівні рішення в інтересах структури-загарбника.

Олександр Охріменко, голова Українського аналітичного центру зазначає, що потрібно обмежити можливості державних структур з проведення перевірок. Адже саме вони часто використовуються як інструмент тиску на законного власника підприємства. «З моєї точки зору потрібно дійсно усунути деякі прогалини в законодавстві. Вони є в законах про акції, в Кодексах. Якщо їх ліквідувати, це спростить життя підприємців. Структури, які перевіряють, повинні дотримуватися принципу - «якщо бізнес нічого не порушує, перевіряти його не потрібно». Цей принцип сьогодні теж існує в законодавстві», - підкреслив Охрименко.

У той же час Андрій Новак, голова комітету економістів України розповів про ще один ефективний спосіб захисту від рейдерів: «Я людина хоч і патріотична, але якщо власник дійсно побоюється рейдерського захоплення, потрібно реєструвати підприємство в іноземних юрисдикціях. Якщо зареєструвати компанію за кордоном, наприклад, у цивілізованій західноєвропейській країні, у власника з'явиться ефективний захист правової системи цієї країни, а також можна розраховувати на допомогу посольства».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

187