Вибравши європейський напрямок розвитку як головний, «Україна не применшує увагу до євразійського напрямку, як важливої сфери національних інтересів». Про це йдеться у щорічному посланні Президента до Верховної Ради «Про внутрішній і зовнішній стан України у 2013 році».

«Не секрет, що пошук України власного бачення і підходів до співробітництва з Митним союзом Російської Федерації, Білорусі та Казахстану не завжди знаходить належну підтримку у партнерів. Разом з тим, питання участі України в Євразійському інтеграційному проекті повинні вирішуватися з урахуванням зобов'язань нашої держави згідно з протоколом про вступ до ВТО і проекту Угоди про асоціацію з Європейським Союзом», - наголошується в посланні.

За словами Президента, національні інтереси України полягають у поєднанні євроінтеграційного вектора з послідовною реалізацією власних національних інтересів на Євразійському напрямку, активним використанням форматів СНД.

«Україна і Росія є незалежними суб'єктами міжнародного права, провідними державами пострадянського простору, від взаєморозуміння і
партнерських відносин між якими залежить стабільність не тільки в регіоні,
а й на континенті в цілому», - наголошується в документі.

У той же час, Президент розраховує на те, що наступний саміт ініціативи «Східне партнерство» у Вільнюсі восени 2013 р. «принесе суттєві практичні результати для розвитку відносин України та Європейського Союзу, насамперед у питанні укладення Угоди про асоціацію».

На думку Президента, головною цінністю Угоди про асоціацію має стати створення зони вільної торгівлі, яка передбачає гармонійну інтеграцію економіки України до спільного ринку ЄС.

Також Президент одним з найважливіших питань у відносинах з ЄС назвав введення безвізового режиму для поїздок наших громадян до країн Євросоюзу.

Як раніше повідомляв ForUm, міністр закордонних справ України Леонід Кожара переконаний, що українська влада зможе виконати умови для підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом на саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі в листопаді цього року, і сподівається, що ЄС прийме «політичне рішення» про підписання даного документа. ЄС на саміті в кінці листопада сподівається також парафувати такі ж угоди з Молдовою, Грузією та Вірменією.

31 серпня у Мінську прем'єр-міністр України Микола Азаров і глава Євразійської економічної комісії Віктор Христенко підписали меморандум про поглиблення взаємодії між ЄЕК та Україною.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

351