Військовий суддя, який розглядає справу американського старшого сержанта Роберта Бейлса, обвинуваченого у вбивстві 16 мирних афганців, прийняв його зізнання у злочині.

Таким чином, суддя схвалив угоду зі слідством, на яку пішов підсудний, що дозволить тому уникнути вищої міри покарання - смертної кари.

Тепер максимальне покарання, яке загрожує Бейлсу - довічне ув'язнення без права на помилування. Суд над старшим сержантом розпочнеться 19 серпня.

39-річний Роберт Бейлс звинувачується в тому, що у березні 2012 року напав на жителів двох сіл, розташованих на околицях військової бази в афганській провінції Кандагар, де він проходив службу. За версією слідства, військовослужбовець заходив у будинки і стріляв по сплячих там людях. Жертвами злочину стали 16 людей, переважно жінки і діти.

Сержант не зміг пояснити свої мотиви, пославшись на те, що погано пам'ятає, що робив. Захист Бейлса вказує на те, що він перебував уже в четвертому військовому відрядженні, в яке його направили незважаючи на серйозні поранення, отримані ним раніше в Іраку. У ході слідства у нього було діагностовано посттравматичний стресовий розлад, пише «Lenta.ru».

Вбивство мирних жителів викликало хвилю протестів як в Афганістані, так і в інших країнах світу. Пентагон визнав свою відповідальність за подію і виплатив компенсації сім'ям загиблих.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

508