Президент України Віктор Янукович своїм указом №317/2013 ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України «Питання розвитку атомно-промислового комплексу та створення ядерно-паливного циклу в контексті гарантування енергетичної безпеки України».

Відповідне рішення РНБО прийняла 5 червня 2013 р., повідомила прес-служба Глави держави.

«Відповідно до статті 107 Конституції України постановляю: ввести в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 5 червня 2013 року «Питання розвитку атомно-промислового комплексу та створення ядерно-паливного циклу в контексті забезпечення енергетичної безпеки України» (таємно)», - йдеться в указі.

Контроль з виконання указу покладено на секретаря РНБО Андрія Клюєва. Текст секретного рішення не оприлюднено.

Мета створити практично замкнутий ядерно-паливний цикл від видобутку сировини до утилізації відпрацьованого палива була проголошена у прийнятій у 2006 році й оновленій у 2011 році «Енергетичній стратегії України на період до 2030 року».

Комплексна програма створення вітчизняного ядерно-паливного циклу в Україні передбачає вирішення проблеми на довгострокову перспективу шляхом використання вітчизняного сировинного, виробничого і науково-технічного потенціалу для повного задоволення власних потреб у ядерному паливі та виходу з високотехнологічною продукцією на світові ринки.

Для цього заплановано поетапний розвиток і створення елементів вітчизняного ЯПЦ, включаючи збільшення видобутку і переробки уранової і цирконієвої сировини, отримання гексафториду урану, реконструкцію та створення потужностей з виробництва цирконієвих сплавів і прокату, на кінцевому етапі - і з виготовлення ТВЗ.

Для операції збагачення урану передбачається застосування іноземних потужностей. Проблему з ВЯП передбачається вирішити за рахунок будівництва на АЕС спеціальних сухих сховищ.


Варто зазначити, що Україна займає 6-е місце в світі і 1-е в Європі за розвіданими запасами урану, володіє значними запасами циркону, виробництвами з переробки уранової і цирконієвої руди, дослідно-промисловою базою і технологіями виробництва ядерно-чистих цирконію та гафнію, цирконієвого прокату , а також значним науково-технічним потенціалом для супроводу розробки ядерно-паливного циклу.

Як раніше повідомляв ForUm, Україна отримає €300 мільйонів від ЄБРР на модернізацію АЕС.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

718